Роботи се превръщат в неизменни помощници на Пощенска банка

Белян Белчев, директор управление ''Кредитна администрация'' в Пощенска банка, Владимир Кънчев, основател и управител на Service Centrix, Финанси на фокус, 16.06.2023 г.

11:23 | 16 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

RPA технологията съществува от няколко години, като бележи ръст през последните 5. Представлява софтуерен робот, може да си представите една програма, която извършва дейностите, извършвани от хората в една организация. Силно приложима е за повтарящи се, еднотипни дейности, които така или иначе хората не биха искали да извършват, така че роботите са от голяма помощ в това направление. Това заявиха Белян Белчев, директор управление ''Кредитна администрация'' в Пощенска банка и Владимир Кънчев, основател и управител на Service Centrix, в подкаста „Финанси на фокус“ с водещ Вероника Денизова.

През погледа на банките и по-конкретно през погледа на Пощенска банка роботите са един незаменим помощник в много дейности, като основните им предимства са свързани с бързина на обработката. Когато има голям обем стандартизирани операции, роботът позволява тези операции да бъдат извършени за много по-кратко време и това спомага за по-качественото и бързо обслужване на клиентите. Немалък е и приносът по отношение подобряване качеството на операциите.

''На последно място роботът отменя от нашите служители тези монотонни и еднотипни дейности, което пък позволява на служителите да се съсредоточат върху дейности, които носят по-голяма добавена стойност и на банката, и на клиентите.'', споделя Белян Белчев.

Имплементацията на този вид софтуер в Пощенска банка започва преди 4 години с идентифицирането на около 20% подходящи дейности за роботизация в back office сферата. В последствие всички тези 20% биват автоматизирани, като приложението на роботите е от голяма помощ и обхваща разнообразни процеси като разпознаване на плащания по кредитни карти, валидиране на документи, извлечения на данни от различни регистри и други. Впоследствие и други звена в банката забелязват предимствата на роботите и проявяват интерес към автоматизацията. Белчев изтъква и че имат една много добра симбиоза със Service Centrix, които ги обучават и им дават необходимия ноу-хау.

''Ние като финансова институция се опитваме да измерваме абсолютно всичко, което правим с цел да подобряваме обслужването, продуктите и цялостната визия на банката. В тази връзка измерваме доста детайлно работата и ефективността на нашите роботи.''

Владимир Кънчев споделя, че допреди изпълнението на тази технологична разработка Service Centrix не е имал търговски взаимоотношения с Пощенска банка. Това, което са направили от Service Centrix е т.нар. ''proof of concept'', който са били реализирали.

''След което те доста сериозно поработиха и генерираха набор от процеси и започнахме с разработката на конкретните задачи, обработки на изключения- бизнес и технологични. В крайна сметка роботите вършат добра работа.''

Според Кънчев интересът към роботите е огромен и компаниите разчитат все повече на тях, а тези, които не се обръщат към такъв вид технологии, ще станат неконкурентно способни.

Има ли работа и процеси, за които роботите не са подходящи и имат ли притеснения за бъдещето ако те се окажат по-безпогрешни от нас, може да чуете в аудио файла.

Всички епизоди от подкаста "Финанси на фокус" може да чуете тук.