Българският пазар на електронна търговия има огромен потенциал

Мирослава Станева, специалист по маркетинг и комуникации, бранд маркетинг мениджър на eMAG в подкаста UpDate

12:41 | 9 ноември 2021
Обновен: 12:24 | 11 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов
iStock
iStock

 

Очакванията за ръста на онлайн търговията на дребно са да достигнат до близо 16.8% или с други думи 3 трлн. долара. Този бум се дължи най-вече на ковид пандемията и засилените продажби, които онлайн магаизните реализираха. Сега, точно в този период на годината се задава най-доходоносния период за онлайн търговците - черният петък и коледните празници. “Всяка криза представлява перипет, но ако си находчив, тя може да се превърне и във възможност за растеж.” Това заяви Мирослава Станева, специалист по маркетинг и комуникации, бранд маркетинг мениджър на eMAG в подкаста UpDate. 

“Като тендеции видяхме, че броят на потребителите, които използват интернет се увеличи, както и този на хората, които пазаруват онлайн. В един момент беше наложително, впоследствие същите тези хора предпочетоха да останат в онлайн пространството, тъй като видяха удобството и предимствата, които им предлагаме.” 

Данните от Българската Е-комерс асоциация от 2020 сочат, че над 71% от българите имат достъп и използват интернет, а 31% от тях пазаруват онлайн. Изводите от проучването на Българската Е-комерс асоциация са впечатляващи, казва Мирослава Станева, но и показва колко е голямо полето за развитие на електронната търговия в България. 

“Хората видяха, че пазаруването онлайн е удобно не само при големите намаления, а може да бъде включено в седмичния и месечния шопинг. Важно е, че потребителите осъзнаха удобството при този вид пазаруване, както и множеството категории и различните стоки, които могат да закупят.” 

Станева сподели, че към момента на платформата на eMAG има над 1.25 млн. продукта, които се предлагат. Този пример дава ясна представа за огромното разнообразие от стоки, което онлайн търговията предлага.. 

“Важно е да отбележим, че над 1 млн. от тези продукти се предлагат от търговци в Marketplace платформата ни, а останалите на 250 000 предлагани от еMAG.” 

Това показва, че разнообразието от стоки в платформите за онлайн търговия идва не само от продуктите, които са предлагани от eMAG, но и от много други търговци, които използват платформата за предлагане на продуктите си. Онлайн търговията позволява колаборация между различните търговци, каквато би била много трудна на живо. 

“Потенциалът на българския пазар е огромен. Но трябва да кажем, че когато не си готов за растежа, който пандемията предизвика или друг, това може да също да окаже негативен ефект. 

Мирослава Станева бе категорична, че eMAG като бизнес е успял да отговори на очакванията при внезапния растеж, което показва, че планирането за бъдещето е от съществено значение за всеки един бизнес. 

Повече за развитието на българската онлайн търговия и какво да очакваме за eMAG Black Friday на 19 ноември можете да чуете в интервюто.

Всички разговори в подкаста "UpDate" можете да чуете тук