Covid-19 ускори ръста на потреблението на мобилен трафик в България

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „UpDate”

15:45 | 10 юни 2021
Обновен: 18:12 | 15 ноември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Нарастването на мобилния трафик през 2020 г. в България, когато страната се сблъска с предизвикателствата на кризата с коронавируса, е станало много по-бързо, отколкото е било преди нея. Това разкри в технологичния подкаст “Update” на Bloomberg TV Bulgaria Валентин Петров, старши специалист „Продукти и услуги“ във Vivacom.

По думите му пазарът на мобилни услуги у нас до голяма степен е наситен.

„Имаме над 8 млн. мобилни услуги. В момента за нас е много по-интересно движението на тези клиенти и услуги. Най-голям ръст в момента има не толкова на потребители, а на смарт устройства, които се използват в мрежата“, допълва той. „Ако се върнем малко по-назад към 2014 г., тогава малко под 40% от клиентите ползваха смартфони. В момента говорим за около 80% пенетрация на смартфоните“.

Според Петров пандемията е довела до ръст на потреблението на мобилен интернет във всички страни, предвид наложените мерки за социална дистанция.

„Расте и потреблението и на фиксирани услуги, и на мобилния интернет, което просто беше по-засилено в последната година“, коментира гостът.

По думите на Валентин Петров Vivacom е регистрирала най-голям трафик в големите градове по време на блокадите, наложени от властите с цел овладяване на ситуацията с Covid-19. Но значителен ръст е записан и в по-малките градове и села.
„Отчитаме около 26% увеличение на трафика в тези места“, посочи той.

Ще се запази ли растежът на трафика на мобилни данни и през лятото след третата вълна на Covid-19 в България и какво е състоянието на пазара на мобилни услуги можете да научите от интервюто.