50 млрд. долара са рисковите инвестиции в роботиката през 2020 г.

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „UpDate”

16:45 | 29 януари 2021
Обновен: 16:45 | 29 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

50 млрд. долара са рисковите инвестиции в сферата на роботиката в глобален мащаб за 2020 г., коментира заместник-председателят на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA) Йонко Чуклев в подкаста „UpDate” на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му акселераторите, като Techstars, които традиционно приемат много проекти в областта на роботиката, са били едни от „звездите в сектора през 2020 г.“

„Те категорично дават заявка, че са готови да инвестират повече в този сектор. Причината е, че една голяма част от сектора вижда пандемията най-вече като възможност“, посочва гостът.  „Това е не само заради повишения интерес към автоматизация в определни ниши, а също и защото много започнаха да навлизат zero-touch решения. Това са решения, при които човек не е нужно да е програмист и да има кой знае какви специализирани познания, за да си настрои един робот в завода“.

Междувременно едни от най-големите инвеститори в роботи и автономни технологии в света остават технологичните гиганти - Google, Amazon, Facebook, които инвестират през подразделенията си за рисков капитал.

Предвид нарасналите призиви за по-сериозна регулация на тези компании заради прекалено голямото им пазарно влияние и потискане на конкуренцията, Йонко Чуклев коментира, че по-голямата регулаторна тежест за тях би означавала по-малко инвестиции в стартъпи, а това би рефлектирало върху една част от пазара на роботи. 

През 2020 г. едно от големите предизвикателства в индустрията за роботи обаче стана недостигът на компоненти, преди всичко на сензори и чипове. Според заместник-председателя на PARA това категорично е повлияло и е довело до забавяне на интеграцията на роботи в някои индустрии.

В кои индустрии ще има най-голям възход на потреблението на роботи през 2021 г. чуйте в пълния запис.