Има ли интерес в България към умния дом?

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „UpDate”

16:30 | 15 януари 2021
Обновен: 18:15 | 15 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Въпреки че свързаните устройства за умен дом все още не се радват на такъв интерес от потребителите в България, ключов фактор за това да наберат скорост, ще бъдат няколко фактора – същността на тези решения, цената, на която се предлагат, достъпността им и удобството при интеграция с други уреди. Това коментира в подкаста “UpDate” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Елена Кирилова Юлиян Арнаудов, основател на уебсайта TechTrends.bg.

По думите му България е много специфичен пазар и е трудно да се каже кои категории устройства за умния дом бележат възход, включително и защото няма проучвания в тази посока.

Въпреки че в САЩ има бум на потреблението на умни колонки, разполагащи с дигитални асистенти, у нас все още не се наблюдава подобна тенденция.

„Причината в България да не се ползват е, че тези асистенти все още не се справят с българския език“,коментира Арнаудов.

Бумът на потреблението на устройства за умния дом в САЩ може да се обясни и с факта, че на доста места в страната новите имоти се продават оборудвани с тях.

В България „има засилен интерес към домашно видеонаблюдение. Тази услуга започна да се предлага доста интензивно от телекоми, от различни компании в България, при това на доста достъпни цени, а понякога дори с включени устройства, монтаж и обработка“, коментира гостът.

Според Юлиян Арнаудов развитието на интернет на нещата ще зависи от това колко бързо се развиват 5G мрежите, концепцията за умния град, умното производство, медицина и т.н.

„Очаквам пазарът да започне да се възстановява от спада заради коронавирусната пандемия и икономическата ситуация в момента“, посочва той. „2021 г. със сигурност ще бъде за възстановяване на пазара на интернет на нещата“.

Предстои ли по-голяма регулация на данните, които събират компаниите, предлагащи умни устройства за дома, можете да научите от пълния запис.