България остава на опашката на Европа по дигитализация

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „UpDate”

12:52 | 8 януари 2021
Обновен: 17:03 | 8 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Въпреки че през 2020 г. коронавирусната пандемия помогна на Европа да отиде 10 години напред в дигитализацията си, България продължава да е на опашката на дигитализацията на Стария континент. Това коментира в подкаста на “UpDate” на Bloomberg TV Bulgaria съоснователката и главен изпълнителен директор на българската компания за чатботове Umni Елица Стоилова.

По думите ѝ над 70% от малкия и средния бизнес в Европа „са инвестирали средства във въвеждането на нови технологии с цел оптимизиране на времето на персонала, по-добро и по-безопасно обслужване, включително чатботове и други софтуери с изкуствен интелект. Плановете са през 2021 г. да продължат да инвестират“.

Но България откровено изостава в този процес, което до голяма степен се дължи на недостатъчната дигитална грамотност и отвореността на бизнеса към иновативни технологии. "Същевременно няма достатъчно програми, които да стимулират бизнеса да използва технологии като разговорния изкуствен интелект в клиентското обслужване, с които да се оптимизират процеси", твърди Стоилова.

„Ние сме малък пазар, с предимно малки бизнеси... Проблемът е, че малките бизнеси са съсредоточени върху своето ежедневие и оцеляване и нямат време и възможност да се ограмотяват дигитално, да следят световни тенденции, да се задълбочават в това как работят технологиите, да се сравняват с колегите си в чужбина“, коментира Елица Стоилова.

Тя смята, че повечето компании следят какво правят „5-6 други подобни бизнеси в бранша“, но не се сравняват с организации, които са на по-високо и международно ниво. Поради този факт в България иновации като чатботовете си пробиват път значително по-бавно, отколкото в други държави.

Според Стоилова, освен че има притеснение и неразбиране на технологии, често бизнесът дори не знае за наличието на технологии, на техните възможности и какъв потенциал за развитие предоставят те.

„Когато има липса на дигитална грамотност в това отношение, тя води до дискомфорт на бизнеса и на хората спрямо технологиите, както и до мнението, че технологиите са разход, а не дългосрочна инвестиция, или че са онова, което ще дойде и ще ни вземе работното място. И така технологиите попадат в графата „Утре“, като нещо пожелателно“, посочва Елица Стоилова.

Как чатботовете могат да оптимизират работата с клиентите и защо продължаваме да спорим дали има добър и лош изкуствен интелект чуйте в пълния запис.