IT индустрията у нас продължава да изпитва голям глад за кадри

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „UpDate”

16:44 | 21 декември 2020
Обновен: 16:45 | 21 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки коронакризата, ИТ индустрията в България продължава да носи добри новини за приноса си към икономиката на страната, за ръста на заплатите и броя на заетите. Предвид всичко това българската софтуерна индустрия продължава да изпитва огромен глад за кадри, разкри в Update подкаст Филип Мутафис, който е член на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Според годишния доклад на организацията в следващите пет години индустрията ще съдаде 23 хил. работни места. Според Мутафис проблемът е, че няма достатъчно подготвени кадри, които да станат част от ИТ фирмите у нас.

„Образователната индустрия трябва да предлага общоподготвени кадри, които да имат математическата основа, алгоритмичната основа. Технологиите и езиците за програмиране се променят. Хората сравнително лесно могат да прескочат от една технология в друга, когато имат фундамента. Това е целта на образователната система – да създаде фундамент, а вече във всяка една компания специфичното ноу-хау се научава на място. То се гради върху вече съществуващ фундамент“, коментира Филип Мутафис.

По думите му все повече се обръща внимание на ръста на ИТ индустрията у нас, особено покрай текущата криза, защото все повече индустрии се насочват към дигитализация на процесите си и към иновации. Всичко това също изисква повече опит в информационните технологии и специалисти в тази област.

„Не сме сигурни, че производството на кадри за тази индустрия се движи със също толкова високо темпо колкото самата индустрия, особено като се има предвид, че кадри не се произвеждат за една или две години. Това е един много дълъг процес“, посочва още гостът.

Ще премине ли софтуерният бизнес у нас към хибриден модел на работа по примера на гиганти като Google и Facebook можете да научите от записа.