България следва световните тенденции при IPTV услугите

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update”

14:34 | 23 октомври 2020
Обновен: 14:34 | 23 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията на новия коронавирус е дала значителен тласък на пазара на IPTV услуги и като цяло на платформите, предоставящи развлекателно съдържание. Това обясни в подкаста “UpDate” с водещ Елена Кирилова Евелин Илиев, eксперт  „Мултимедия и услуги с добавена стойност“ във Vivacom.

„Във всички държави, в които се наблюдава коронавирус и където имаше блокади, видяхме в пъти увеличено потребление на съдържание и на интернет“, коментира той.

По думите му пандемията е показала нарастващата роля на съдържанието в живота на хората във времена, в които всички са прекарвали много време у дома  и са търсили повече развлечения.

Европа е най-големият пазар на IPTV, т.е. най-голям процент от приходите на годишна база се падат на нея, а причина за това е, че континентът е с най-наситена интернет връзка, допълва Илиев.

Лидерите на IPTV пазара на Стария континент са Франция, Обединеното кралство, Германия и Швеция, но България категорично следва стъпките на западните държави и не отстъпва от световните тенденции.

Основните фактори, които ще влияят положително на пазара на IPTV услуги, са увеличаването на базата на съвместимите устройства, на които може да се гледа телевизионно съдържание, и наличието на все по-добра интернет свързаност, допълни гостът.

Според последния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията през 2019 г. приходите от IPTV в България са достигнали 106 млн. лева, а 25 на сто от абонатите, които гледат телевизия в страната, ползват IPTV.

Според Илиев онова, което прави IPTV толкова привлекателна, са допълнителните услуги, които включва, като възможността клиентите да гледат видео по поръчка, да връщат назад предаванията си или да си пуснат сериал, излъчен седмица по-рано. Същевременно продължава ръстът на гледането през мобилни устройства.

„Услугите за видео по поръчка ще стават все по-голяма част от нашето ежедневие, без значение дали ще ги ползваме на телефон, вкъщи пред телевизора или на лаптопа“, обобщи Евелин Илиев.

Повече по темата можете да научите от целия запис.