Аутсорсинг секторът може да се насочи към по-хибриден модел на работа

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update”

17:52 | 3 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Компаниите в аутсорсинг сектора ще се опитат да се насочат към режим на работа, който е много по-хибриден от сегашния, т.е. ще търсят баланс между частична работа от вкъщи и работа от офиса, и дори могат да позволят на служителите си да работят изцяло от друга локация. Същевременно ще имат нужда от по-малко офисни пространства спрямо това, с което са разполагали до момента. Това заяви в Update подкаст на Bloomberg TV Bulgaria председателя на Управителния съвет на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев.

Според него работните пространства и офисните сгради са „просто логистика в този процес“, а това, което ще наблюдаваме в бъдеще е, че те ще се променят.

„Компаниите ще имат нужда от по-малко офисни пространства спрямо това, което имат в момента, и ще се наложи промяна на услугите, които дават места. Офисното пространство няма да е просто един лаптоп или един компютър и бюро. Ще се наложи да има допълнителни услуги, като детски градини и подобен тип подкрепа на служителите, за да им се спести време и да се поставят в среда, която е възможно най-близка до това, което имаме в момента, като съхранение на време“, посочи още Кръстев.

Той очаква и други промени, свързани с кризата с коронавируса и търсенето на кадри, когато става дума за конкуренция между фирмите в сектора, които ще се опитват да задържат хората, предлагайки им все по-гъвкави условия.

„Конкуренция няма да е само дали хората работят от офис в София или от вкъщи в София, а дали ще работят в София, в Берлин, Лондон...“, обобщава Кръстев.

Според него фактът, че българският пазар е силно конкурентен, опциите, които се дават по отношение на свободата на работа от различни места в много от случаите е предпоставка за това хората кой работодател предпочитат.

Кръстев посочва като фактор и начина, по който се регулира на работата извън офис и от самата държава. По думите му държавите, които са най-либерални по отношение на работата от дистанция и имат ясно регулирани отношения между работодател и служител при подобен сценарий, ще имат допълнителен бонус в привличането на кадри в аутсорсинга, особено когато става дума за хора, които са с добре развити способности и работят в индустрии, които са на върха на веригата на стойността.

Българското законодателство обаче е остаряло, ако говорим за подобен тип регламенти, посочва Кръстев.

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update”