България не изостава от Европа в областта на дигиталните разплащания

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update”

14:57 | 1 юни 2020

България не изостава особено от другите европейски страни в областта на дигиталните разплащания. „Процентът потребители, които са готови да използват мобилни разплащания или да плащат с карта, е доста висок – със сигурност надминава 50%, което е много показателно. За да се случи това, е от значение цялостното развитие на пазара в България и предлагането на картови услуги“, коментира Миглена Инджова, ръководител продуктово развитие в отдел „Финтех и дигитални услуги“ във Vivacom, в технологичния подкаст “Update” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Елена Кирилова 

По думите ѝ предимството в България е, че вече има достатъчно терминали, приемащи безконтактни плащания, включително навлизат и банкоматите, които имат такава функция.

„Проучвания сочат, че българите като цяло сме технологично ориентирана нация, така че не бих казала, че използването на такъв вид услуги е нещо чуждо за нас“, коментира Инджова.

Тези положителни тенденции стоят и зад решението на телекома да преложи собствен дигитален портфейл – Pay by Vivacom. Той се появи на пазара през март – в момент, в който в страната беше обявено извънредното положение с цел овладяване разпространението на коронавируса.

Ситуацията с Covid-19 и предпазливостта на потребителите в размяната на физически пари подкрепя тенденцията за преминаване към дигитални разплащания, допълва гостенката, подчертавайки, че хората все повече осъзнават ползите от всичко това, което пък насърчава търсенето на дигитални портфейли.

„Предвид ситуацията в последните месеци, забелязваме, че безконтактните плащания се превръщат в новата нормалност“, посочва Инджова. „Не мисля, че като цяло се различаваме много от останалия свят. Има какво да наваксаме, разбира се, но тенденциите са много добри“.       

Инджова подчертава, че дигиталният портфейл е инструмент, който успешно заменя традиционния такъв и носи удобството на обединяването на карти, билети, бележки и карти за лоялност, събрани в устройството.

Повече за предимствата на електронните портфейли и какво още планира Vivacom за своята нова услуга, чуйте в записа.