Задават ли се по-добри дни за финтех сектора?

Георги Пенев, Българска финтех асоциация; доц. д-р Деян Радев, СУ „Св. Климент Охридски“; Георги Георгиев, Smart IT; и Александър Цветков, „Болерон“ АД, UpDate, 07.12.2022

17:49 | 7 декември 2022
Автор: Николета Рилска

Ситуацията за финтех индустрията в глобален мащаб не е особено положителна в момента на фона на продължаващата война в Украйна и икономическите сътресения, свързани с нея. В България, както и в целия свят, рисковите инвестиции забавят своя растеж. В момент на своеобразно прочистване на пазара компаниите трябва да намерят своите конкурентни предимства. Темата коментираха Георги Пенев от Българска финтех асоциация, доц. д-р Деян Радев, преподавател по финтех и банкиране в Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Георги Георгиев от Smart IT и Александър Цветков от „Болерон“ АД в рамките на събитието Tech of Tomorrow на Investor.bg. Част от него беше излъчена в подкаста UpDate с водещ Елена Кирилова.

Пенев посочи, че в България има 135 компании, свързани с финтех индустрията, към 2021 г., които през последната отчетена фискална година (2020 г.) са генерирали общи приходи от 1,4 млрд. лв.

Той отбеляза, че много от тях искат да повторят успеха на Payhawk – първият български еднорог с оценка от над един милиард долара, но сега не е перфектното време за тях. „За да стане това е необходимо, първо, да е налице частен сектор, второ – да се изгради подходяща регулаторна рамка, и трето – да се развие академичния сектор“, заяви експертът.

Според Георгиев повечето компании от сектора намаляват инвестициите за научноизследователска и развойна дейност и изместват фокуса си върху самосъхранението и оцеляването.

„В момента е налице изключителна несигурност. Докато продължава войната в Украйна, тази тенденция ще се задържи“.

Георгиев добави, че периодът ще даде шанс на фирмите с повече ресурс и по-силни екипи. И изрази очаквания секторът да помогне на крайните потребители да преминат през финансовата криза.

„В момент на своеобразно прочистване на пазара компаниите трябва да намерят своите конкурентни предимства. Едно от тези предимства са инвестициите в знание“, посочи Радев.

По отношение на застрахователната индустрия Цветков каза, че има устойчивост. „В момента дори се наблюдава засилване на иншуртех бизнеса в Европа“, добави той.

Гостите коментираха и ускореното навлизане на технологии във финтех сектора. По техни думи това е изключително важно на фона на промените в потребителското поведение. Те изтъкнаха ролята на автоматизацията – без която секторът не би бил възможен.

„Изкуственият интелект може да знае по-добре от нас от какво имаме нужда. В днешния свят, в който сме обсипани с информация, е хубаво да има технология, която да ни казва как да постъпим“, смята Георгиев.

А Цветков добави, че в американската финтех индустрия застрахователите използват изкуствен интелект при оценка на щетите, когато трябва да се изплащат обезщетения. По отношение на застрахователните дружества в България той посочи, че този бизнес изостава от банките при налагането на подобни технологии.

Целия разговор слушайте в подкаста.