Българинът не изостава от тенденциите и иновациите спрямо Европа, Китай и САЩ

Ивайло Рашев, изпълнителен директор на BOSCH „Домакински уреди“ България, Димитър Стоянов, инженер решения в Allterco, Радослав Георгиев, съосновател и СТО на Gtmhub, и Милко Славов, главен технологичен директор на ТОКИ, UpDate, 09.11.2022

16:15 | 9 ноември 2022
Обновен: 16:48 | 9 ноември 2022
Автор: Николета Рилска

 

Желанието за иновации у нас е силно. Българинът не изостава от тенденциите и иновациите спрямо Европа, Китай и САЩ - интересуваме от всякакви нововъведения. В последните години България е един от големите дигитални хъбове, нещата тепърва предстоят. Това коментираха изпълнителният директор на BOSCH „Домакински уреди“ България Ивайло Рашев,  Димитър Стоянов, инженер решения в Allterco, Радослав Георгиев, съосновател и СТО на Gtmhub, и Милко Славов, главен технологичен директор на ТОКИ, в рамките на форума на Investor Media Group "TECH OF TOMORROW", част от който беше излъчена в подкаста “UpDate” с водещ Елена Кирилова.

По думите на Рашев поведението на потребителите се променя, а „нагласите на обществото се определят и от общите цели, които сме си поставили за намаляване на вредните емисии и за ефективно използване на ресурсите".

"Устойчивостта е отговорност за всички нас - надпреварваме се с времето, измененията в климата, околната среда. Нещата са стигнали дотам, че през 2022 г. ще използваме 1,8 пъти ресурсите, които Земята може да ни даде по естествен начин. Планетата няма безкрайни възможности".

Според Стоянов най-голям интерес в световен мащаб предизвикват решенията за енергийна ефективност.

"Потребителите все повече се търсят устройства за мониторинг и контрол на електроенергията".

Той посочи, че при модернизацията на офисите нараства интересът към автоматизацията на офис пространствата, тъй като тя предлага гъвкавост, а двигател за това е хибридният начин на работа.

"В последно време почти всяка компания е технологична по един или друг начин, не само най-големите", изтъкна Георгиев.

Според Славов темпът на навлизане на иновациите у нас и региона е бавен, въпреки че налице са много възможности и факта, че технологиите са налични. 

"Това, което към момента липсва, поне в България, е регулация, за да може тези системи (за съхранение и разпределение на енергията) да се използват“, каза още той.

Целия разговор слушайте в подкаста.