Да издигнеш бизнеса си в облаците

Какви са основните предимства на софтуера като услуга?

11:00 | 23 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Софтуерът като услуга носи по-гъвкави, по-евтини решения на бизнеса, които изискват значително по-ниска първоначална инвестиция от старите бизнес модели. Това заяви в технологичния подкаст „UpDate” на Bloomberg TV Bulgaria Теодора Петрова-Василева, продуктов и маркетинг специалист в ABB.

По думите ѝ софтуер като услуга (от англ. software as a service – SaaS) е „модел на доставка на софтуер, при който той и съответните данни, свързани с него, са хоствани централно, предимно в един облак, и са достъпни за потребителите чрез клиентска програма”.

Едно от основните предимства на този модел е, че потребителите плащат за използването на SaaS годишна или най-често месечна такса, като не е необходима покупка на допълнителен хардуер или инфраструктура за работа.

„Интересното при този модел е, че потребителят по всяко едно време може да прекрати използването на тази услуга и да я ползва, само когато на него му е удобно, като има възможност да се откаже от нея по всяко едно време. Това я прави изключително гъвкава“, коментира Теодора Петрова-Василева.

Според нея софтуерът като услуга е модел, който потребителите използват ежедневно благодарение на услуги като Netflix и Spotify, но в бизнеса този модел все още не е толкова масово използван, въпреки че набира популярност.

По думите на гостенката преминаването към софтуер като услуга като цяло не е свързано със съществени сътресения за компаниите, а по-скоро носи спокойствие от по-ниските първоначални инвестиции. Освен това много от компаниите, предлагащи SaaS, дават първоначален безплатен период за тестване на платформата, така че бизнесът може да прецени дали решението му е полезно и има смисъл да започне да плаща месечна такса.

Как се пазят данните на компаниите при ползването на софтуер като услуга и за кои индустрии са подходящи тези решения може да научите от целия запис.