Домът моята умна крепост

Какво трябва да знаем преди да заложим на система за умен дом?

15:00 | 26 юли 2022
Обновен: 17:16 | 26 юли 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Изграждането на система за умен дом е възможно и при жилища в строеж, и при такива, които са готови, но във втория вариант има известни ограничения. Това коментираха в технологичния подкаст „Update” на Bloomberg TV Bulgaria Теодора Петрова-Василева, продуктов и маркетинг специалист в ABB, отговарящ за сградните решения, и Мохарем Мехмед, управител на Building Technology.

По думите им най-добрият вариант за потребителите е да се мисли за подобна система още на етап на изграждане на дома.

„За да можем да автоматизираме всичко, е добре да започнем да правим домашната автоматизация в момента на проектиране. Системният интегратор или инженеринговият партньор, който ще се занимава със системата, трябва да бъде въвлечен още в началото, докато се планират другите системи за отопление, климатизация и т.н. Когато той е въвлечен в процеса, всичко става по-лесно за управление и автоматизация“, коментира Теодора Петрова-Василева.

Ако се започне още на този етап, се пестят и разходи, които потребителите биха имали при изграждането на такава система при вече готово жилище. Идеята е системата за домашна автоматизация да се положи изначално така, че всичко вътрешни системи в дома да бъдат максимално синхронизирани, допълва тя.

Задължително е преди да се започне изграждането на системата да има създаден проект, коментира Мохарем Мехмед. След това може да започне изграждането на различните инсталации в дома.

Целият процес по изграждането им, включително и на тази за умен дом, може да отнеме между 6 и 8 седмици, като това зависи и от архитектурата на мястото, желанията на потребителя, избора на крайни устройства и други фактори, твърди Мохарем Мехмед.

Кои са основните предимства на системите за домашна автоматизация, колко разходи могат да ни спестят и колко важни са те за модерния дом можете да научите от целия запис.