Публичните сгради изостават значително в сградната автоматизация спрямо частните

Иван Велков, председател на УС на Българската фасилити мениджмънт асоциация, и Георги Бельов, сегментен мениджър „Сградни решения“ в ABB

14:01 | 10 юни 2022
Обновен: 16:28 | 10 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

 

Когато говорим за сградна автоматизация и внедряване на умни решения, публичните сгради у нас бележат голямо изоставане спрямо тези на частния бизнес, въпреки че има единични примери с детски градини, училища и болници. Това коментира в технологичния подкаст Update на Bloomberg TV Bulgaria Иван Велков, председател на УС на Българската фасилити мениджмънт асоциация.

„От години лобирам, че държавните ведомства трябва да са пример за внедряване на нови решения за сградна автоматизация и трансформация в положителен аспект“, посочи той. „Нашите държавни учреждения много повече приличат на нещо, което е останка от миналото, не заради външния вид на фасадата, а заради организацията вътре в сградата, липсата на съвременни решения, огромното количество безсмислени аналогови процеси, които могат да бъдат решени по друг начин“.

Споре него контрастът между една съвременна офис сграда и едно държавно ведомство е потискащ.

„Добрата новина е, че хората, които работят в тези учреждения, са гладни за тези нови технологии“, коментира Георги Бельов, сегментен мениджър „Сградни решения“ в ABB.

И двамата гости са на мнение, че производствата и бизнесът и голямата част от корпоративните офис сгради работят изцяло на пазарен принцип и именно от това произтича разликата в използването на технологиите.

„Там ползата от това да някой да направи сградата си по-енергийно ефективна, по-умна, по-полезна, е даденост, и всеки я преследва заради благородната конкуренция да предоставиш по-добри условия на собствения си бизнес, на собствените си служители“, коментира Иван Велков.

Според него големият проблем идва от жилищния сектор, защото там принципът не е изцяло пазарен. „Субсидирането на голяма част от енергоносителите и все още битуващото мнение, че общината или някой друг трябва да се грижи за сградите, които обитаваме, отлага взимането на тези решения, които производствените или производствените наематели отдавна правят без да чакат държавна политика и стимули“, допълва той.

Какви са ползите от сградната автоматизация, как тя може да помогне за пестенето на енергия и как може да направи градовете ни по-умни и зелени чуйте от пълния запис.