Иван Господинов: Избрахме сложен модел на образованието по време на пандемията

Иван Господинов, председателят на сдружение „Образование без раници“ в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „UpDate”

13:57 | 28 януари 2022
Обновен: 15:58 | 28 януари 2022
Автор: Антон Груев

България избра „много сложен и труден модел“ за образованието си по време на пандемията, но не си е дала време да подобри този модел и да го направи такъв, че да бъде за пример на други държави. Това коментира председателят на сдружение „Образование без ранициИван Господинов в технологичния подкаст UpDate на Bloomberg TV Bulgaria.

Бих оценил разрешаването на ситуацията в образованието през последните две години към четворка. В началото на пандемията давах по-висока оценка, но това, което в момента е различно, е, че изпуснахме много време, в което можеше доста неща да се случат. Не че се справихме зле в България, в сравнение със света. Всъщност тръгнахме доста добре... Но в България дистанционното обучение протече по различен начин“, посочи той.

По думите му в много държави, дори и по-богати такива, се е заложило на по-пасивен вариант на обучение, в който се учи от вкъщи, като учениците получават домашни и си ги изпращат обратно.

Като най-съществен пропуск Иван Господинов посочва липсата на ясен поглед в бъдещето и накъде ще поеме развитието на системата.

Най-голямата грешка беше, че нямаме визия за дигиталното образование. Това ни е проблем и генерално с образованието. В България провеждаме реформи, но тези реформи са базирани на това, което сме изпуснали, не сме направили или се опитваме да догоним. Това, от една страна, е ок. Проблемът обаче е накъде да поемем после, къде всъщност е посоката, какво искаме от целия този институционализиран период на обучение...“, коментира той.

Без визия няма как да се знае как изглежда „перфектното българско дигитално образование“, а това означава, че не могат да бъдат взети цялостни решения за него. Същевременно не могат да бъдат осмислени допуснатите грешки, допълва Господинов.

Същевременно дигиталните решения дават повече възможности на учителите и директорите на училища да вземат по-добри решения за целия процес, тъй като предоставят масиви от данни. Така могат да се следят индикации за активност например – колко често учители и ученици са провеждали часове, влизали ли са в разговор, колко често са давали домашни и т.н.

Кои са силните и слабите страни на дигиталното образование у нас можете да научите от разговора с Иван Господинов.