Бумът на дигиталните безконтактни плащания е съвсем близо

Благовест Караджов, мениджър Финтех и дигитални услуги във Vivacom в подкаста UpDate

11:51 | 18 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

 

Очаква се 60% от потребителите да използват цифрови безконтактни разплащания в рамките на няколко години, а глобалният пазар ще генерира значителен растеж с всяка следващата година. Това заяви в технологичния подкаст „UpDate” на Bloomberg TV Bulgaria Благовест Караджов, мениджър Финтех и дигитални услуги във Vivacom.

По думите му проучвания показват, че размерът на пазара за 2021 г. е около 2 трлн. долара, а в следващите няколко години той ще нарасне до три пъти.

Пазарът в България като развитие на финтех услугите не изостава от тенденциите в Европа. Може би тръгнахме малко по-късно, но със сигурност наваксахме изоставането“, посочва Караджов.

Финтех решението на мобилния оператор – дигиталният портфейл Pay by Vivacom – се развива изключително добре и компанията е доволна от постигнатите резултати от пускането на услугата преди по-малко от две години, твърди той.

Наблюдаваме двойно нарастване на клиентите на годишна база. Силно се надявам да запазим темпа и да постигнем такъв резултат и през тази година“, коментира Караджов.

Според компанията потребителите разчитат на дигитални портфейли заради удобството да правят по-лесни разплащания, да плащат битовите си сметки, а за 25% от тях е особено важна високата защита и сигурността, предлагани от подобно приложение.

Според Караджов важна тенденция е и превръщането на дигиталните портфейли в суперприложения, обединяващи много услуги в едно – разплащания, възможности за бързи кредити, плащане на винетки и т.н.

Колко потребители ползват финтех услугата на Vivacom и колко популярни са този тип решения у нас можете да чуете в записа.