През 2021 г. всеки от нас ще генерира по 1,7 MB данни в секунда

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update”

09:56 | 15 май 2020

През 2021 г. всеки един от нас ще генерира 1,7 MB данни в секунда, независимо дали е въоръжен с умно устройство или не, а благодарение на това, че живее и се движи по Земята. Всичко това ще се случва благодарение на умните гадове и множеството сензори и датчици, които ще са разположени в тях. Това коментита експертът по киберсигурност и директор „Продажби“ в Centio Спас Иванов в първия епизод на новия подкаст на Bloomberg TV Bulgaria “Update” с водещ Елена Кирилова, редактор в investor.bg.

По думите му бъдещето на градовете ще бъде белязано от огромна свързаност, а въпросните сензори в сградите и в градската среда като цяло ще следят за случващото се и ще подават сигнали.

Всичко това е свързано със силната тенденция за урбанизация.

„Половината от световното население в момента живее в градовете, а тенденцията ще се запази през следващите 20 до 50 години според проучванията на различни организации и на ООН като цяло, което поражда огромни проблеми пред градската управа на всеки един град“, коментира Иванов. „Колкото повече се увеличава населението, толкова повече традиционните решения спират да работят“.

По думите му идеята на съществуването на умните градове е да изследват поведението на засегнатите участници в един процес, независимо дали са хора, обекти, природа и т.н., и да взимат решения базирани на тези факти в реално време.

Онова, което компаниите, предлагащи подобни решения, ще трябва да имат предвид, е, че хората ще започнат да се притесняват от преместването в големите населени места, защото може да не им харесва събирането и обработката на данните им, допълва гостът.

Според Спас Иванов най-добрият сценарий за развитие на публичните градове в Европа е чрез публични компании, в които ще участват жителите на самия град, а те ще могат да управляват данните му по всякакъв начин.

Предизвикателства пред умния град обаче не липсват. Голям ще е проблемът със създаването на инфраструктура в старите европейски градове, част от които са паметници на културата, защото те трудно могат да бъдат обновени във вида, в който на технологичните гиганти би им се искало.