"Грубата" реторика на Тръмп към Китай е за вътрешната аудитория - част 1

Ейми Селико, директор на Albright Stonebridge

18:30 | 3 юни 2020
Обновен: 20:33 | 3 юни 2020
Автор: Петя Кушева
"Грубата" реторика на Тръмп към Китай е за вътрешната аудитория - част 1

"Груба риторика за Китай, за Световната Здравна Организация, но не много осезаеми действия, които незабавно ще изложат на риск американската икономика или американско-китайските търговски отношения" беше коментара на директорът на Albright Stonebridge Ейми Селико. 

В интервю за Bloomberg тя каза още, че американско-китайските отношения са почти в процес на свободно пропадане: "Имам пред вид, че реториката от двете страни е почти безпрецедентна относно колко демонизираме действията на другото правителство. И това е много негативна тенденция, която не виждам да се промени през 2020. Но ще кажа, гледам какви са осезаемите действия, които се предприемат един към друг за продължаване на ограниченията на търговския и инвестиционния потоци."

Тенденцията е негативна в краткосрочен план, но не засяга мита или незабавни ограничения освен върху някои студенти, които ще дойдат в САЩ. Има и дългосрочни действия, които са негативни. Пазарите са разтревожени че президентът Тръмп би могъл да предприеме незабавни действия за санкции срещу китайските правителствени власти. А това би могло да предизвика силно отмъщение от Пекин. 

Вижте и втора част на разговора.