Л. Дацов: По-строги мерки срещу коронавируса означават по-големи щети за икономиката

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, Светът е бизнес, 18.03.2020

21:03 | 18 март 2020
Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Случващото се в момента е относително ново за нас. Но имаме няколкомесечния опит на Китай. Колкото и да е напрегната ситуацията с коронавируса, тя може да бъде овладяна, когато има системен подход към нея. Това каза Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Реакцията на България не се различава по нищо от останалите европейски страни с изключение на две страни, които имат по-умерен подход за ограничението на вируса".

Той обяви, че подкрепя концепцията, че прекалено строгите мерки не работят.

"В Европа се получава пълен блокаж на всички системи, което крие съвсем други опасности. Социално-икономическият, културният и икономическият размер на този блокаж ще бъде значително по-голям и по-дългосрочен". 

Дацов припомни, че по време на кризата през 2008 г. най-големите отрицателни ефекти са били върху социалната сфера – загуба на работните места, нарушено образование и нарушен социален живот. 

Според него кризата няма да отшуми в следващите две седмици и тя ще има развитие в рамките на между 2 и 3 месеца в зависимост от строгостта на мерките и ограниченията. 

"Колкото са по-строги мерките, толкова по-бързо ще отшуми кризата. Но от гледна точка на икономиката – колкото са по-строги мерките, толкова повече щети ще бъдат нанесени. Балансът, който трябва да бъде направен, е труден". 

По думите му няма сценарий, в който годишният растеж на българската икономиката да не е около нулата. „Голяма част от ефектите ще се прехвърлят и през следващата година. Малък положителен растеж до 0.5% е абсолютно реален в рамките на годината“. 

"Министерството на финансите може да се справи и без актуализация на бюджета. Важен е урокът от предходната криза. Държавата трябва да направи всичко, за да запази заетостта".