За образованието няма връщане назад към старото нормално

Мила Иванова, специалист “Развойна дейност и оценка на въздействието”, “Заедно в час” Юлия Мишкова, специалист “Обучения на учители първа година”, “Заедно в час”, Смарт час, 26.04.2021

20:30 | 26 април 2021
Автор: Магдалена Иванова

След продължителното онлайн обучението няма връщане назад към старото нормално – необходим е фокус върху нещата, които искаме да запазим като задълбочаване на познанията за работа в дигитална среда. Около това мнение се обединиха Мила Иванова, специалист “Развойна дейност и оценка на въздействието”, “Заедно в час”, и Юлия Мишкова, специалист “Обучения на учители първа година”, “Заедно в час”, в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

По думите на Мила Иванова е силно вероятно да продължава да има дистанционен елемент в образованието дори и пандемията да отмине.

„Трябва сериозно стратегическо планиране. Стратегията за следващата учебна година трябва да стъпи на реални данни и реални нужди на учениците“, смятат още гостите.

Дълъг е периодът, в който продължава онлайн обучението, ще има последици със сигурност, но тепърва ще виждаме какви са. Сегашната ситуация обаче дава и възможности“, обясни още Мила Иванова.

Юлия Мишкова смята, че на преден план е излязъл проблемът с качеството на образователния процес.

„Не са нови проблемите, които наблюдаваме, но може да ги поставим под прожекторите много ясно. Неравенството обаче се задълбочи още повече при дистанционното обучение – по технологични причини, заради нисък социално-икономически статут, достъпа до качествен интернет и дигиталните умения, както на учениците, така и на техните родители. Разширяват се разликите в достъпа до образование“, подчерта Мила Иванова.

Според нея трябва да си дадем ясна представа каква е картината и какви са пропуските и да говорим за социалните мерки.

„Определено е необходимо да сме наясно какви са знанията и уменията, които са пропуснати и как и дали могат да бъдат наваксани през следващата учебна година“, допълни Мишкова.  

По време на разговора беше обсъдена и темата за мотивацията по време на дистанционното обучение и как пандемията се отразява на социално-емоционалното развитие на учениците.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Смарт час“ гледайте тук.