Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Компютърното моделиране и електронните дневници - на фокус през новата учебна година

Ивайло Бонев, съосновател на образователен център "Технократи", Смарт час, 16.09.2019

20:30 | 16 септември 2019
Ивайло Бонев, съосновател на образователен център "Технократи". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ивайло Бонев, съосновател на образователен център "Технократи". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените, които ще бележат новата учебна година, започнаха да се случват още през миналата с въвеждането на компютърно моделиране за децата от 3-ти, а сега и от 4-ти клас. Предстоят промени от такъв характер и за учениците от 9-ти и 10-ти клас. Вярвам, че това е стъпка в правилната посока. Въвеждането на електронни дневници е другата крачка напред в областта на образованието на фона на цялата административна тежест, заяви Ивайло Бонев, съосновател на образователен център "Технократи", в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

Часовете по компютърно моделиране дават доста различна и интересна гледна точка на учениците, както и възможност да учат по различни методи, прилагайки логическо мислене и алгоритми. Така учителят разполага с повече свобода да формира учебната програма, да импровизира.

"В рамките на един учебен час  е важно с децата да има диалог. Ролята на учителя днес е да ги вдъхновява и да запазва интереса към нови знания,  като ги напътства в процеса".

Ивайло Бонев изтъкна някои свои наблюдения, свързани с това, че децата в предучилищна възраст и периода на 1-ви, 2-ри и 3-ти клас са доста по-любознателни, активни и нямат страха да се изложат през учениците си, задавайки глупав въпрос, докато при тези в прогимназията това притеснение вече се наблюдава.

"Добре е учениците да имат ясни рамки за методологията на учене. Те се нуждаят от леки направления, чрез които да намират себе си.  Не трябва да приемат знанието като бреме".

Гостът сподели някои от новите планове на образователен център "Технократи".

"Тази година започваме да работим пилотно по програма, фокусирана върху устойчив живот, зелена енергия и космически предизвикателства", разкри той, допълвайки, че фокусът на тази програма е първо да се дефинират проблемите като замърсяване, вредни емисии, глобално затопляне, парников ефект и запознаване с информация какви видове източници на електроенергия съществуват днес.

"Няколко години вече се разработва и програма за роботика и програмиране", спомена Ивайло Бонев. Той обясни, че идеята в случая е децата да се учат на търпение, работа в екип и аналитично мислене.