Да купиш фючърси върху Неймар

Изтекли документи от една от най-големите фирми разкриха как се инвестират милиони във фючърси на футболисти

12:55 | 24 ноември 2015
Автор: Александра Попова
Мондиал. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Мондиал. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Изтекли документи от една от най-големите фирми, които инвестират милиони в своеобразни фючърси на футболисти, предоставят поглед в потайна, и вече забранена практика в световния спорт, пише Bloomberg.

Непознати и за най-запалените футболни фенове, Doyen Sports Investments и други подобни фирми станаха значим източник на финансиране за често безпаричните футболни клубове. Тези инвеститори плащат на отборите за търговските права на избрани играчи, залагайки, че цената им ще нарасне. Ако това стане, Doyen ще е на печалба когато играчът се премести в друг отбор.

Говорител на компанията потвърди, че документите, публикувани на Footbal_Leaks.com, са истински, но отказа да коментира повече.

Най-големите сделки във футбола

Данни за втората половина на 2011 сочат, че компанията е била замесена в някои от най-големите футболни сделки, и че е е направила тлъста печалба. Компанията е инвестирала 25.6 млн. евро за правата на седем играчи, включително някои от най-скъпите в бранша. Doyen плати 10 млн. евро за 33.3% от правата на колумбийския нападател Радамел Фалкао. Когато бе продаден две години по-късно, компанията спечели 4 млн. евро.

Документите сочат, че през август 2012 е купила правата на нападателя на Барселона и Бразилия Неймар – един от най-успешните футболисти в момента. Също така тя зае 6.9 мил. евро на два испански отбора – Атлетико Мадрид и Спортинг Хихон.

Международната футболна организация ФИФА забрани миналата година на инвеститорите да купуват дялове в бъдещите търговски права на играчите – по-голямата част от бизнеса на Doyen. Практиката, наречена „притежание от трети страни“, стартира в Южна Америка и се разпространила до по-голямата част на Европа, повдигайки опасения за влиянието на инвеститорите в спорта. Doyen оспорва забраната в съда.

Връзки с мафията

Документите също така разкриват, че източниците на финансиране на фирмата са две компании с общ адрес в Таксбиекс – малко градче в Малта.

Една от компаниите – Benington Group Assets Limited, има един акционер. Казва се Малик Али – турски гражданин в началото на 30-те. Али, който зае над 54 млн. евро на Doyen, според документите, също притежава всичките акции клас А. Останалите 20% от акциите са клас Б и се притежават от друга малтийска фирма, наречена Wood, Gibbins and Partners.

Изтичането идва в чувствителен момент за Doyen. Тя чака резултата по дело в Спортния арбитражен съд след като португалският Спортинг Лисабон отказа да плати съответната печалба за трансфера на аржентинския защитник Маркос Рохо в Манчестър Юнайтед. Спортинг твърди, че договорът с Doyen е изнудвачески. 

от Тарик Панджа