Германия може да се окаже в криза с излизането от ядрена и въглищна енергия

Способността на Германия да посрещне пиковото търсене се очаква да намалее бързо през следващите две години

15:07 | 22 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Едно от най-големите предизвикателства пред Германия в борбата с изменението на климата е как да набави нужното количество електроенергия.

Докато най-голямата европейска икономика затваря последния си ядрен реактор през следващата година, а комуналната компания RWE AG предупреждава, че въглищните централи могат да затворят по-рано от планираното, критиците казват, че зелената енергия не се добавя достатъчно бързо към системата. Способността на Германия да посрещне пиковото търсене се очаква да намалее бързо през следващите две години, увеличавайки риска от прекъсвания.

В последен опит да спаси избледняващата си репутация на „канцлер на климата“ преди да се оттегли след изборите следващия месец, Ангела Меркел обяви най-строгите цели за вредните емисиите в Европа. Но революцията за зелената енергия, която тя пропагандира в продължение на почти две десетилетия, издъхва, точно когато електрификацията на икономиката ще увеличи търсенето.

„Няма съмнение, че сигурността на доставките трябва да бъде високо в списъка с приоритети на следващото правителство и политическите действия са спешни“, каза Александър Нолден, главен икономист в RWE. „Новият закон за климата е истинска промяна за Германия. Това означава много по-висока амбиция и ще изисква много по-висока скорост на необходимите промени."

Меркел признава, че правителството й е сбъркало. Търсенето на електроенергия вероятно ще се увеличи повече от официалните прогнози до края на десетилетието, каза тя през юни. Месец по-рано тя призна, че нарастващата местна опозиция и твърде много бюрокрация са ограничили инвестициите в зелена енергия. 

енергиен микс

Дълго време Германия показваше на света как възобновяемата енергия може да съставлява значителен дял от енергийния микс. Сега норвежката компания Statkraft SF казва, че отнема два пъти по-дълго време да се изгради вятърен парк в Германия в сравнение със САЩ. Жалбите на местните жители, липсата на място, по-строгите екологични стандарти и по-дългият процес на даване на разрешителни са само някои от причините за забавянето на растежа.

Вземете Роланд Шурен. Той управлява 19 пекарни в западна Германия и за да спести от сметките за електроенергия и ускори енергийния прехода, той иска да добави още слънчеви панели за своите пещи и електрически фургони за доставка. Но правила го задържат - Шурен ще е кандидат на Партията на зелените на изборите през септември.

„Не можем да изградим повече фотоволтаици, покривите ни са пълни“, каза той пред Bloomberg. „Бихме могли да наемем покрива на съседа и да построим повече фотоволтаици там, но това не е позволено. Енергийният преход се забавя от правителството."

Коалицията на Меркел все още води, макар и съвсем малко, в социологическите проучвания, но Зелената партия се очерта като истински претендент на изборите на 26 септември. Предприятията, търговците на енергия и анализаторите се замислят какви промени в политиката могат да последват, за да помогнат за постигането на новата цел за 65% намаляване на емисиите на въглероден диоксид до края на десетилетието.

цени ток

RWE, която оперира въглищни централи в Германия и в чужбина, заяви на 12 август, че е „възможно“ следващото правителство да преразгледа плана за постепенно премахване на лигнита, най-мръсната форма на въглища. В момента премахването им трябва да бъде завършено до 2038 г.

Сабрина Кернбихлер, европейски енергиен анализатор в S&P Global Platts, очаква постепенното прекратяване да стане в началото на следващото десетилетие. Това ще изисква по-голяма мощност от вятърни и соларни инсталации до 2030 г. и след това, както и разширяване на мрежите, за да пренасят допълнителната мощност. 

Но кризата може да дойде много по-рано. До 2023 г. се очаква маржът на предлагане над пиковото търсене да спадне до 3%, или два гигавата, от 26% преди пандемията, според BNEF.

И до 2026 г. производството на въглищни инсталации може да спадне до 70% в сравнение с нивата преди кризата от Covid-19, каза BNEF. В същото време, консумацията на енергия се очаква да се върне към нивата от преди пандемията през следващата година, според BNEF. След това търсенето ще се увеличи с 4% до края на десетилетието и с 25% до 2040 г.

Свиването на предлагането би покачило цените на електроенергията за хилядите компании, които съставляват гръбнака на икономиката. Цените на едро вече са скочили с почти 60% тази година до най-високото си ниво от 2008 г. Това увеличение ще се усети от 40-те милиона жилища в страната, които вече плащат най-високите сметки в Европейския съюз, отчасти заради финансирането на енергийния преход.

доставки ток

Решенията за излизане от ядрената промишленост и въглищата бяха предшествани от внимателни изследвания, каза говорител на енергийния регулатор Bnetza. "Сигурността на електроснабдяването се проверява редовно."

В щата Рейнланд-Пфалц, някога дом на две ядрени централи, ръководителят на химическата компания Berger-Lacke GmbH съжалява за затварянето и се тревожи за бъдещите доставки.

„Прекъсванията са един от най-големите рискове, с които се сблъскваме“, казва Томас М. Адам. "Дори няколко дни без стабилно захранване би било много сериозно."

Междувременно на Германия може да се наложи да разчита повече на съседните пазари за внос. Но затварянето на мощностите на изкопаеми горива и в други държави означава, че наличността може да бъде ограничена през суровите зими, точно когато най-много е необходима енергия, според анализатора на BNEF Андреас Гандолфо. 

„По време на обща криза Германия може да се окаже в затруднено положение.“