Защо биткойн поевтиня през уикенда и какви са перспективите пред цената му?

Очакванията за засилени регулации са сред факторите, които понижават цените на криптовалутата

12:56 | 19 април 2021
Обновен: 12:57 | 19 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Биткойн поевтиня с 15% в неделя, като цените на неговите конкуренти, включително на етър и на XRP, също тръгнаха надолу, пише Bloomberg.

Отстъплението стана факт, след като биткойн достигна рекордна цена от над 64 хиляди долара в сряда, насърчен от листването на Coinbase Global.

Въпреки че цената на биткойн остана стабилна късно в неделя и в ранната сесия в Азия в понеделник, като се задържа на ниво от около 57 хиляди долара, тя все още е надолу с около 12% спрямо достигнатия пик в рамките на деня през миналата седмица.

Какво предизвика понижението?

Както често се случва - особено при активи, непрозрачни като криптовалутите, където често не е ясно кой продава или купува - няма един отговор. Анализаторите посочват много причини.

Опасенията от регулациите 

Тъй като цифровите активи се радват на все по-голямо приемане сред инвеститорите на дребно и институционалните инвеститори, регулаторите по целия свят също проявяват голям интерес.

В петък Турската централна банка заяви, че ще забрани употребата на криптовалути като форма на плащане от 30 април.

През уикенда също така имаше спекулации, че американското финансово министерство е готово да предприеме мерки срещу прането на пари, извършвано чрез дигитални активи. Представители на министерството са отказали да коментират темата пред Bloomberg.

Други източници на регулаторен натиск включват плановете на централните банки за създаването на дигитални валути - като китайския юан, и забраната за “копаене” на криптовалути в Монголия - дългогодишен фаворит на индустрията заради евтиното си електричество.

“Ще видим повече регулации”, коментира Ева Адос, главен инвестиционен стратег в ERShares, като предупреди инвеститорите да бъдат “много внимателни”. “Смятаме, че в бъдеще ще има дори повече волатилност”, добавя тя.

Голямото въодушевление

Всяко голямо рали предоставя потенциал на пазара да надмине себе си. Това е гледната точна на основателя на Galaxy Digital и дългогодишен оптимист по отношение криптовалутите Майкъл Новограц, който написа в Twitter, че гледа на отстъплението като на здравословна корекция.

Отделните фактори

Други фактори могат да се добавят в микса. CoinDesk съобщи в събота, че прекъсване на електрозахранването в части от Китай е изтрило значително количество от капацитета за “копаене” на биткойни, понижавайки цялостната процесорна мощ на мрежата на криптовалутата.

Времето също е от значение.

“Биткойн обикновено полудява през уикендите, защото това е един от малкото пазари, които са отворени”, посочва Кайл Рода, пазарен анализатор, IG Markets. 

Колко значителни са спадовете?

Имайки се предвид честите предупреждения от основните финансови институции за спекулативната мания към криптовалутите, всяко значително понижение събужда спомените за катастрофата през 2017 г., когато цената на биткойн се понижи с над 19 хиляди долара до под 4 хиляди долара в края на 2018 г.

Въпреки че настоящият спад е забележителен, той не е от този мащаб. Биткойн все още е по-скъп с 93% спрямо януари. Волатилността е рутинна за този клас активи - 15-процентният дневен спад в събота е просто най-големият от февруари.

Етер, който поевтиня с 18%, преди да затвори сесията със спад на цената от 9,4% в неделя, поскъпва с 200% през тази година.

Какви са перспективите пред цените?

Проблемът с всякакви прогнози за криптовалутите е, че няма много фундаментални метрики, които да формират основните очаквания. Голяма част от прогнозите се свеждат до предположения дали институционалните инвеститори ще купуват и дали биткойн акулите ще продават. По-малко от 2-процентен дял от акаунтите контролират 95% от предлаганото количество, сочат данни на Flipside Crypto. Това означава, че действията на един от големите притежатели могат да имат огромен ефект върху все още неликвидния пазар.

Една от ключовите разлики спрямо продължителния срив през 2017 г. е, че широк кръг институционални инвеститори вече имат известен дял на пазара.

Като допълнителен сигнал за нарастващ интерес сред институциите Morgan Stanley и Goldman Sachs Group планират да предоставят на клиентите си достъп до криптоинвестиции. През януари анализатори на JPMorgan прогнозираха, че биткойн има потенциал да достигне цена от 146 хиляди долара в дългосрочен план - цел, която наскоро те понижиха до 130 хиляди долара.