Кои фактори определят цената на един биткойн?

Търсенето, предлагането и конкуренцията са сред основните показатели

07:46 | 17 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

За разлика от традиционните валути биткойн не е издаван от централна банка или подкрепен от правителство, така че монетарните политики, инфлацията и икономическия растеж, които обикновено имат отражение върху стойността на валутите, не му влияят, пише Investopedia.

При цената на биткойн значение имат няколко фактора:

- наличието на биткойни и пазарното търсене;

- цената за производството на един биткойн;

- броят на конкурентните криптовалути;

- борсите, на които се търгува криптовалутата;

- регулациите.

Търсене и предлагане

Предлагането на биткойн може да бъде засегнато по два различни начина.

Първо - биткойн протоколът позволява новите биткойни да се създават с определен темп, който е проектиран да се забавя с времето. Това може да създаде сценарии, в които търсенето на биткойни се увеличава по-бързо от предлагането, водейки до ръст на цените.

Второ - предлагането също така може да бъде повлияно от позволения брой налични биткойни в системата. Този брой е установен на 21 милиона и след като бъде достигнат “копаенето” вече няма да създава нови биткойни. Например наличните биткойни през декември достигнаха близо 19 милиона, представлявайки около 88,5-процентен дял от количеството, което някога ще бъде налично. След като 21 милиона биткойни са налични и в обръщание, цените ще зависят от това дали криптовалутата е практична (използва се в трансакции) и законово призната, както и от търсенето, върху което отражение ще има популярността на другите токени.

Конкуренцията

Въпреки че биткойн е най-разпознаваената криптовалута, стотици други токени привличат вниманието на потребителите. Биткойн все още е водещ по пазарна капитализация, като етериум, тетър, кардано, полкадот и др. са сред най-големите му конкуренти към март.

Допълнително първични предлагания на криптовалути са на хоризонта заради сравнително малкото бариери за навлизане на пазара. Това е добра новина за инвеститорите, защото конкуренцията държи цените ниски.

Цена на производството

Въпреки че биткойните са виртуални, те се произвеждат и имат реални производствени разходи, като консумацията на електроенергия е основен разход.

Уникалното при производството на биткойни е, че алгоритъмът позволява един блок биткойни да бъде намерен средно веднъж на всеки десет минути. Това означава, че повече производители, които се включат в състезанието за решаване на математическия проблем, правят само по-трудно и следователно по-скъпо решението му, за да се запази този 10-минутен интервал.

Наличност на борсите

Както инвеститорите в акции търгуват книжа в индекси като NYSE, Nasdaq и FTSE, инвеститорите в криптовалути ги търгуват на борси като Coinbase, GDAX и други. Подобно на традиционните валутни борси тези платформи позволяват на инвеститорите да търгуват двойки криптовалути/валути - например биткойн/щатски долар.

Регулациите

Бързото нарастване на популярността на биткойн и други криптовалути накара регулаторите да обсъдят как да класифицират тези цифрови активи. Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ класифицира криптовалутите като ценни книжа, а Комисията за търговия със стокови фючърси приема биткойн за стока.

Това объркване относно това кой регулатор ще определя правилата за криптовалутите създава несигурност въпреки нарастващата пазарна капитализация.

Освен това пазарът е свидетел на разпространението на много финансови продукти, които използват биткойн като основен актив, включително борсово търгувани фондове, фючърси и други деривативи.

Това може да повлияе на цените по два начина. Първо - осигурява се достъп на инвеститори, които не могат да си позволят да закупят действителен биткойн, като по този начин увеличават търсенето. Второ - може да намали нестабилността на цените, позволявайки на институционалните инвеститори, които вярват, че биткойн фючърсите са надценени или подценени, да използват своите значителни ресурси, за да правят залози, че цената ще се движи в обратна посока.

Стабилност на управлението

Тъй като биткойн не се управлява от централен орган, той разчита на разработчици и “копачи” да обработват трансакциите и да пазят сигурността на блокчейн. Софтуерните промени са ръководени от консенсус, но решаването на фундаментални проблеми обикновено отнема много време.

Въпросът за мащаба например е болезнен. Броят на трансакциите, които могат да бъдат изпълнени, зависи от размера на блоковете, а биткойн софтуерът е способен да обработва само около три трансакции в секунда. Въпреки че това не беше притеснение, когато търсенето на криптовалути беше ниско, мнозина се тревожат, че бавната скорост при обработването на трансакции може да тласне инвеститорите към конкурентни токени.