Търговията с диаманти възкръсва благодарение на локдауните по света

De Beers е напът да реализира най-голямата продажба на необработени диаманти от три години насам въпреки покачването на цените

10:13 | 24 януари 2021
Обновен: 18:29 | 24 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световната търговия с диаманти прекара години в стагнация, само за да бъде допълнително осакатена от пандемията, точно когато нещата започнаха да се развиват. Сега най-накрая бизнесът започна отново процъфтява, пише в свой анализ Bloomberg

Фабриките в „машинното отделение“ на индустрията - индийския град Сурат - са толкова отчаяни да увеличат производството си, че най-квалифицираните шлифовчици са обект на ожесточено преследване от компании, предлагащи 50% по-висока заплата и бонуси като безплатна храна и жилище. Световният лидер в добиването и търговията с диаманти De Beers е напът да реализира най-голямата продажба на необработени диаманти от три години насам въпреки ръста в цените, а конкурентът Alrosa заяви тази седмица, че очаква възстановяването на индустрията да продължи известно време.

Бумът се дължи на празничните продажби на бижута, особено в жизненоважните за диамантената индустрия американски и китайски пазари. В продължение на години скъпоценните камъни са изправени пред нарастваща конкуренция в лицето на пътувания като форма на луксозни разходи. Сега, когато глобалната мобилност е замразена поради локдауни и други противопандемични ограничения, потребителите намериха друго предназначение за техните средства- онлайн покупките.

„Хората не само са се научиха да работят от разстояние, но и да купуват онлайн стоки, включително диаманти“, коментира в интервю ръководителят на отдел "Продажби" към на Alrosa Евгений Агуреев. 

„Преди това парите се харчеха за пътувания или вечери в скъпи ресторанти, но сега част от това потребителско търсене се пренасочва към диамантите.Онлайн продажбите почти се удвоиха спрямо миналата година и представляват около 20% от общия обем"

Тласъкът на продажбите се подхранва от нарастващото търсене на полирани диаманти, в момент, когато наличните запаси, държани от фабрики и търговци, се сви драстично след първоначалните блокировки, причинени от коронакризата.

Но за индустрия, за която драматичните бумове и сривове не са нещо ново, не е ясно дали отскокът ще се задържи или представлява само временна почивка. Някои в сектора също са загрижени, че пазарът става твърде горещ и рискът за спад в по-късен етап тази година нараства

Годишното търсене на диамантени бижута беше замразено на около 80 милиарда долара през последните пет години и посредниците в сектора се бориха да реализират печалба. Тъй като разпространението на ваксините продължава с пълни сили и други луксозни покупки стават отново жизнеспособни, съществува риск индустрията да се изправи пред същите стари предизвикателства, както преди.

Засега парите продължават да валят. Signet Jewelers отчете 7,8-процентен ръст в продажбите по време на празниците в Северна Америка, най-големият пазар за индустрията. Онлайн продажбите на бижутера също нараснаха през този период. Подобен беше сценарият и в Китай, вторият по големина пазар, където Chow Tai Fook отчете 18-процетно покачване на тримесечните продажби.

Индия, където около 90% от диамантите са изрязани или шлифовани, внесе почти 2 милиарда щатски долара необработени диаманти миналия месец, докато шлифовчиците се надпреварват да отговорят на увеличеното търсене и да попълнят отново запасите си.

De Beers и Alrosa отговориха с повишаване на цените, опитвайки се да възстановят част от потенциалните печалби, които пропуснаха миналата година след срива на търсенето.

Но докато De Beers увеличи цената с около 5% на първите си продажби за годината миналата седмица, клиентите все още продължават да купуват. Продажбата все още не е финализирана, но миньорът беше напът да реализира най-големия си търг за необработени диаманти от три години на стойност около 600 милиона долара, според запознати.

И все пак първите продажби за годината са традиционно най-натоварените, когато посредниците в бранша бързат да попълнят запасите си. Ако продажбите се забавят по-късно през годината, цените вероятно ще бъдат отново подложени на натиск.

De Beers

De Beers е напът да реализира най-голямата продабжа на необработени диаманти от три години насам въпреки ръста на цените. Снимка: Bloomberg

Рисковете от краткотрайно съживяване на индустрията допълнително се нагнетяват от милиардите долари необработени диамантени запаси, държани от двамата големи миньори. Досега те устояха на изкушението да започнат да разтоварват наличностите си

„Миньорите са изправени пред дилема. Ако решат да не продават,  губят от монетизация  на запасите си, но ако започнат да продават твърде много, рискуват да пренаситят пазара “, коментира  Аниш Аггарвал, партньор в специализирана консултантска компания за диаманти Gemdax.

 „Ако успеят да намерят оптималния вариант, цените ще бъдат подкрепени.“

В момента посредниците, които режат, шлифоват и търгуват с диаманти по света, печелят пари. На така наречения вторичен пазар - където се продават скъпоценни камъни на производители, които нямат директен достъп до De Beers или Alrosa - диамантите сменят собствеността си с премии над 5%, а някои дори и с двуцифрени въпреки покачването на цената. С други думи производителите вярват, че могат да реализират печалба при текущите цени.

Цените на необработените диаманти като цяло се възстановяват до нивата преди пандемията, докато при полираните цените са малко по-високи. Това е добра новина за предимно малки и частни семейни посреднически фирми, 

„Докато запасите не пренаситят пазара, маржовете могат да бъдат защитени“, поясни Аггарвал.