Игнорирайте всички прогнози за пазара догодина, с изключение на една

Двете основни условия, довели до силните пазарни показатели през 2020 г., все още ще бъдат налице през 2021 г., плюс още един допълнителен фактор: ваксините

07:47 | 30 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Откакто съществува Wall Street, по това време на годината е традиция участниците на пазара да правят прогнози за това какво може да се случи с цените на акциите, лихвените проценти, суровините и обменните курсове през следващите 12 месеца. Тези прогнози привличат много внимание, тъй като са направени от много умни хора с достъп до най-точните данни и огромни ресурси на тяхно разположение. И все пак много по-често тези прогнози в крайна сметка се оказват изключително погрешни, пише в свой анализ за Bloomberg Джард Дилиан.

Ако не друго, 2020 година би трябвало да докаже веднъж завинаги колко безполезни са опитите да се правят точни прогнози за пазара в бъдеще. През тази година никой не мислеше, че ще се появи смъртоносен вирус, който ще потопи световната икономика в най-лошата рецесия след Голямата депресия и който ще доведе до един от най-големите сривове на фондовия пазар в историята; вирус, който изтри цената на петрола до под нулата долара за барел. Никой не смяташе и че всичко това да бъде последвано от едно от най-бързите икономически и пазарни възстановявания в историята. И все пак стратег, прогнозирал, че индексът S&P 500 ще се повиши с повече от 15% през 2020 г., се оказа наистина прав, но по грешни причини.

И така, докато големите и обширни прогнози привличат заглавията, тези, на които трябва да се обърне внимание, са тези, които гледат само с един до два месеца напред или с 10 до 20 години напред. Най-лесно се правят прогнози в много краткосрочен или много дългосрочен план по простата причина, че шансовете са много високи едногодишните прогнози да бъдат нарушени от непредвидени събития за разлика от изключително краткосрочните или изключително дългосрочните перспективи. (Освен това хубавото на изключително дългосрочните прогнози е, че докато се сбъднат или не, всички ще са забравили, че някои ги е направил.)

За тези, които са принудени да прогнозират движенията на финансовите пазари през 2021 г., първото място, откъдето трябва да започнат, е Федералният резерв. Втората точка е федералното правителство. 

Паричната и фискалната политика са двата най-големи приноса към финансовите пазари и изглежда, че не сме свидетели на много сдържаност и в двете отношения. Фед е вкара около три трилиона долара директно във финансовата система тази година, най-вече чрез покупки на облигации и увеличави активите си до 7,24 трилиона долара. Централната банка на САЩ планира да продължи да изпомпва по 120 милиарда в пазара на облигации всеки месец, доколкото е способна, като същевременно запази лихвените проценти нулеви и през 2023 година.

Въпреки че през януари ще се разбере резултатът от балотажа в Джорджия, който може да предостави на демократите контрол над Сената, заедно с Камарата на представителите и Белия дом - по всичко личи, че и двете големи партии одобряват предоставяне на много повече фискални стимули в допълнение към вече изразходваните четири трилиона долара.

По същество двете основни условия, довели до силните пазарни показатели през 2020 г., все още ще бъдат налице през 2021 г., плюс още един допълнителен фактор: разпространението на десетки - може би стотици - милиони ваксини срещу Covid-19.

Внимателните анализатори от Wall Street посочват, че началната точка за изготвяне на оценки е много по-висока, отколкото тази в дъното на предишните рецесии. Но както учи скорошната история, е трудно да се правят прогнози въз основа на оценки, защото крайностите в оценките винаги могат да станат още по-крайни. Като доказателство за тази теза - представянето на едни от най-големите компании през 2021 година. И все пак е възможно оценките да се компресират, докато приходите се възстановят от пандемията.

Друго нещо, което трябва да се вземе предвид, са огромните последици от настроенията на последните избори и как те отблъскват обществената реторика от поляризацията към умереността. Преди шест месеца американското общество беше поставено в средата между дясното и лявото. Сега американския електорат спори дали Джил Байдън трябва да се определя като „лекар“. Вече дискусиите не са за пандемията или за полицейско поведение, или за социализма. С Джо Байдън в Белия дом и почти равномерно разделен Конгрес САЩ се насочват право в целта.

Ако историята е някакъв ориентир, политическата умереност е чудесна за финансовите пазари, като например през 50-те и 90-те години на миналия век, когато идеологическите различия между демократите и републиканците бяха относително малки. Все още не са там, но 20-те години на този век имат потенциала да бъдат много приятелски настроени към финансовите активи.

Що се отнася до лихвените проценти, това не е толкова лесно. В рамките на разрастваща се икономика, дългосрочните лихвени проценти трябва да бъдат изстреляни нагоре от тези рекордно ниски нива, а разликата между краткосрочните и дългосрочните доходности на облигациите неминуемо трябва да се увеличи.

Но от практическа гледна точка лихвените проценти не трябва да бъдат оставени да се покачват много, тъй като федералното правителство е взело толкова много заеми, че съществува потенциален риск от несъстоятелност. Положителното е, че с бившия председател на Фед Джанет Йелен, готова да стане следващият министър на финансите, налице е потенциал за голяма координация между правителството и централната банка - признак за бъдещо мълчаливо споразумение за Фед да продължи да монетизира дълга на страната.

В действителност всичко, което наистина правят стратезите, изготвяйки своите прогнози за година напред, е да погледнат какво се е случило през последните няколко месеца и да го екстраполират за една година. В този случай това означава, че инвестирането в акции, ориентирани към стойност, ще изпревари инвестирането в акциите на "растеж"; по-слаб долар; нарастващи цени на суровините.

Възможно е тези тенденции да продължат, но единствената надеждна прогноза е, че ще има много изненади през 2021 г.