Какво още може да се обърка в глобалната икономика преди края на 2020 г.?

Възстановяването в някои развити икономики вече е в застой, очакванията са за втора вълна на Covid-19 през зимата

07:46 | 8 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Възстановяването на глобалната икономика след удара от коронавирусната пандемия се забавя, предвещавайки неясен край на годината, пише Bloomberg. 
Тревогите са множество. Наближаващата зима може да предизвика нова вълна на вируса, докато усилията на света за създаването на ефективна ваксина продължават. Правителствената подкрепа за освободените от работа служители и отсрочките по кредитите в много страни са към своя край. Обтегнатите отношения между САЩ и Китай и президентските избори през ноември в най-голямата икономика в света също могат да подкопаят увереността сред бизнеса. 

Данни показват,

Данни показват, че възстановяването е в застой в някои от развитите икономики. Графика: Bloomberg 

“Видяхме пика при възстановяването”, посочва Йоаким Фелс, икономически съветник в Pacific Investment Management. “Инерцията вече се забавя”, добавя той. 

Ситуацията изисква постигането на деликатен баланс от правителствата. Те инжектираха близо 20 трилиона долара във фискална и монетарна подкрепа в опит да върнат икономиките към нормалността, доколкото това е възможно в условията на пандемия, и постигнаха немалко успехи. 

В САЩ безработицата се свива рязко през август, а имотният пазар също предоставя поводи за оптимизъм. Стабилното възстановяване в Китай се посочва като положителен пример са посоката, в която се движи светът, като Германия наскоро също отчете силни данни за индустрията. Междувременно развиващите се пазари също могат да поемат глътка въздух благодарение на слабостта на долара. 

Дългият труд 

Запазването на инерцията на всички тези фронтове обаче няма да бъде лесно. Вероятно ще се наложи политиците да удължат стимулите, въпреки че някои от тях планират да ги оттеглят. По отношение на прогреса с ваксините, те вероятно няма да са налични скоро в мащаба, който е необходим, за да се постави вирусът под контрол. 

Междувременно налице са и други предизвикателства. На пазара на труда например правителствата помогнаха да се задвижи първоначалното възстановяване, което беше лесната част. Сега следва дългият труд по преоборудването на бизнеса, преместването на ресурсите и преквалифицирането на служители от индустрии, които вече не са жизнеспособни. Този тип реконструиране може да отнеме дълго време. 

По-рано този месец някои от най-известните компании от индустрията в света сигнализираха, че планират съкращения. 

A.P. Moller-Maersk A/S планира основни промени, които могат да се отразят на хиляди служители на най-голямата компания в глобален мащаб за контейнерни превози. Ford съкращава около 5% от служителите си в САЩ, а United Airlines ще намали капацитета на работната си сила с около 16 хиляди служители, тъй като свива операциите си. 

Перспективите пред

Перспективите пред глобалната търговия не са оптимистични. Графика: Bloomberg 

Има и други притеснителни сигнали. 

В Китай, където коронавирусът беше овладян преди месеци, потребителите все още не са склонни да харчат, докато най-големите местни банки отчетоха най-слабите си печалби от десетилетия заради ръста на “лошите” кредити. 

Законодателите в САЩ продължават да не постигат консенсус за нови фискални стимули, които са необходими за устойчивото възстановяване на най-голямата икономика в света. 

Ситуацията не изглежда добре 

В Европа показателите за активността започват да показват признаци на отслабване, докато заводите се опитват да свият разходите на фона на слабото търсене и понижаващите се цени. Въпреки че Франция и Германия удължиха програмите си за запазване на заетостта, Великобритания планира да преустанови своята през октомври, поставяйки милиони работни места в риск. 

Японският премиер Шиндзо Абе, които обяви, че се оттегля от поста си миналия месец заради здравословни причини, предупреди на пресконференция, че “зимата идва” и страната ще трябва да овладее вируса. 

Фондовите пазари ще са уязвими на евентуално разочароващите икономически данни през идните месеци на фона на постепенното оттегляне на извънредната фискална подкрепа. 

“Що се отнася до оценките, трябва да гледаме отвъд това, което се случи тази седмица”, посочва Катрин Ман, икономист на Citigroup. Според него дългосрочните перспективи не изглеждат добри точно сега по отношение на подкрепата за потреблението, бизнес инвестициите и растежа на американската икономика.