Потребителските навици се променят, а брандовете бързат да се адаптират

Компаниите за потребителски стоки трябва да разберат кои нови модели на пазаруване са временни и кои ще се задържат

09:38 | 30 май 2020
Снимка:Angus Mordant/Bloomberg
Снимка:Angus Mordant/Bloomberg

Три дни в седмицата от 7:00 ч. сутринта старши мениджъри на Procter & Gamble започеат да сверяват информация за своите клиенти - какво купуват, как се променят нуждите им и дали продуктите на компанията отговорят на тези нужди, пише CNN.   

"Нужно е сега, повече от всякога, да останем близо до потребителите и техните навици, нужди и желания", каза главният финансов директор на компанията Джон Мюлер.  

Procter & Gamble (PG) притежава марки като Tide, Fairy, Pantene и Gillette и е само един от гигантите, произвеждащи потребителски стоки, които очакват новите навици, формирани по време на пандемията на коронавирус, да променят трайно начина на пазаруване на потребителите.  

Първоначалните данни показват, че преминаването към онлайн пазаруване се ускорява, потребителите купуват повече продукти за здравето и дома си и стават все по-пестеливи.  

По време на разговор с анализатори миналия месец изпълнителният директор на Nestlé Марк Шнайдер заяви, че компанията "работи извънредно", за да разбере как икономическата криза влияе на всяка от нейните категории продукти.  

Nestlé е най-голямата в света компания за храни и напитки, която произвежда всичко - от зърнени закуски като Cheerios и полуготови храни Maggi до сладоледи Häagen-Dazs, кафе Nescafé и вода San Pellegrino.  

"За мен това е супер интересна работа, защото възстановяването очевидно няма да бъде бързо", каза Шнайдер. "Това ще бъде процес от няколко тримесечия, ако не и няколко години, при който може да се очаква някаква променена динамика в категориите", обясни той.   

В среда, в която почти всичко се промени изведнъж, компаниите за потребителски стоки трябва да разберат кои нови модели на пазаруване са временни и кои ще се задържат.  

Всичко е онлайн 

Макар че все още има много неизвестни, е ясно, че някои промени в начина на живот и в моделите на харчене ще продължат и след отпадането на мерките за социално дистанциране. Например, някои потребители избраха да пазаруват онлайн, тъй като физическите магазини бяха затворени или искаха да избегнат тълпите. Сега, когато вече са направили тази стъпка, е малко вероятно да се върнат изцяло към старите си навици.  

Продажбите от електронната търговия на Nestle в световен мащаб са се увеличили с 30% през първите три месеца на годината, докато Procter & Gamble отчитат 35% ръст на онлайн продажбите за същия период.

Здраве и хигиена 

Както онлайн пазаруването, така и здравето и благосъстоянието бяха нарастваща тенденция в начина на живот доста преди удара на коронавируса и тя само набра скорост по време на пандемията. Потребителите избърсват повърхности и мият ръцете си повече от всякога, а продажбите на портокалов сок, считан за полезен за здравето заради високото съдържание на витамин С, се покачиха.  

"Ние сме почти уверени, че всичко в областта на здравето и благосъстоянието ще се радва на устойчивост", каза изпълнителният директор на Unilever Алън Джоуп пред анализатори миналия месец.  

Unilever наблюдава увеличение на продажбите на продукти като Lipton Immune Support, както и напитки, които съдържат цинк и витамин С. Компанията прави бързи стъпки за разпространението им по целия свят.  

У дома 

Дори когато ресторантите, баровете и кината отварят отново е ясно, че хората няма да бързат да се върнат в тях. Заради високата безработицата много потребители ще имат по-малки бюджети за свободно време. Те също могат да решат да спестят повече пари, за да се справят по-добре финансово по време на рецесията. Последните данни на Английската и Европейската централна банка показват, че нивата на спестяванията на домакинствата са се повишили в някои от най-големите икономики в Европа през март. Същото е и в САЩ, където нивата на спестявания са скочили до най-високото си ниво от 1981 г. насам. 

За други потребители, които са отделили време и пари за модернизиране на домовете и градините си, или имат нови хобита, перспективата да останат вкъщи е по-привлекателна, отколкото преди.  

Ръстът на онлайн продажбите на хлебни машини в САЩ е на второ място след ръкавиците за еднократна употреба през март, което е 652% увеличение в сравнение с година по-рано, сочат данни, събрани от технологичната компания Stackline.  

Онлайн продажбите на оборудване за тренировки с тежести (+ 307%), занаятчийски комплекти (+ 117%) и маси за тенис на маса (+ 89%) отразяват факта, че много потребители намират нови начини да се забавляват у дома.