Петролните пазари през 2019 г. страдаха най-вече от изобилното предлагане

Най-много новини през тази година все пак произлязоха от Саудитска Арабия

17:26 | 29 декември 2019
Снимка: David Ryder/Bloomberg
Снимка: David Ryder/Bloomberg

Петролните пазари през 2019 г. бяха белязани от много събития – най-голямото прекъсване на доставките, най-голямото публично предлагане в сектора, санкции срещу двама износителя от ОПЕК…И никога до сега инвеститорите не са били толкова безралични към случващото се, пише в свой анализ Bloomberg.

В основата на това безразличие беше силата, която преобрази световните енергийни баланси през последните 10 години: американската революция по отношение на шистовия петрол и газ, което смекчи въздействието на различни шокове на световните пазари, които иначе биха изтреляли цените на петрола силно нагоре. Случи се и друго важно нещо - САЩ стана нетен износител на суров и рафиниран петрол.

Най-много новини за петролните пазари през 2019 г. все пак произлязоха от Саудитска Арабия. Най-накрая Рияд направи държавния петролен гинат Saudi Arabia публична компания след напрегнат тригодишен процес, осигурявайки оценка на компанията от 2 трлн. долара. И все пак продаденият дял от 1,5% беше само част от първоначалния план и акциите бяха купени предимно от местни купувачи.

Далеч по-сериозно събитие разтърси Саудитска Арабия през септември, когато дронове атакуваха ключов нефтопреработвателен комплекс на Saudi Aramco и за кратко време спряха половината износ на кралството.

Внезапната загуба на 5,7 млн. барела на ден беше точно кризата, от която индустрията се страхуваше от десетилетия, а в предишни години можеше да предизвика продължително поскъпване на петрола. Въпреки че първоначално цените скочиха с 19%, то ръстовете се стопиха за две седмици.

Опитите на Рияд да повиши цените на петрола също не дадоха убедителни резултати. Саудитците стояха в основата не на едно, а на две координирани ограничения в добива на петрол от страна на ОПЕК и неговите партньори, като дори намалиха собствената си продукция далеч повече от първоначално планираното. Американските санкции пък допълнително намалиха износа от страните членки на ОПЕК Иран и Венецуела до най-ниските нива от десетилетия. И въпреки това цените останаха с около 12% под най-високите им нива за тази година, търгувайки се на около 66 долара за барел за сорта Брент.

Основните усилия на картела остават съсредоточени срещу справяне с американската шистова петролна индустрия, която превърна САЩ в най-големия производител на петрол в света с рекордните 13 млн. барела дневно. Междувремнно производството е на добри нива и в страни като Бразилия и Норвегия.

„Въпреки голямото геополитическо напрежение по света, петролните пазари остават изненадващо спокойни“, коментира Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика. Според него това се дължи на значителните количества доставки на петрол, постъпващи на пазара от САЩ и от други производители извън ОПЕК.

Но проблемите не са само по отношение на предлагането. От Международната агенция по енергетика очакват през следващото десетилетие търсенето ще започна да страда по-осезаемо от усилията за използване на повече електрически автомобили.

Растежът на световното търсене на петрол ще намалее от около 1 млн. барела на ден до приблизително 100 000 на ден през 2030-те, съобщи МАЕ.