Неспазване на ангажиментите към ОПЕК+ рискува срив в цените на петрола

Саудитска Арабия може да накаже страните, които не успяват да изпълнят производствените цели

12:46 | 9 декември 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Подобно на много споразумения от миналото, последната сделка за намаляване на доставките и насърчаване на цените на петрола, постигната между държавите членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори, зависи от това доколко държавите ще изпълняват ангажиментите си. Вероятността тези, които не спазваха договорките до момента, да започнат да го правят, не е много голяма. Това обаче поставя Саудитска Арабия пред избор от две лоши опции - да продължи да поема непропорционален дял от тежестта на свиването на добива или да спре да го прави, за да даде урок на въпросните страни, пише Джулиан Лий за Bloomberg.

Новият енергиен министър на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман дори използва религиозен език по време на срещата във Виена.

“Както е в религията, ако сте вярващ - трябва да практикувате. Без практика вие ставате невярващ”, заяви той, като подчерта, че по-нататъшната ангажираност и придържане към споразумение ще донесе ползи на всички страни.

Съобщението беше ясно насочено към Ирак и Нигерия - страните от ОПЕК, които до момента не успяват да изпълнят задълженията си по съществуващата сделка, въпреки че министърът не ги назова.

Нигерия и Ирак не успяват да постигнат производствените цели на ОПЕК. Графика: Bloomberg 

Новата цел за Саудитска Арабия - 9,744 млн. барела на ден, означава, че кралството отново ще понесе най-голямата тежест при ограничаването на добива. От почти същата отправна точка Русия съкращава около една трета от това количество.

Споразумението, което ще влезе в сила на 1 януари, ще бъде преразгледано в началото на март. Ясно поставените производствени цели в сделката не оставят вариант никоя от страните да прикрие неспазването ѝ.

Точно какво възнамерява да направи Саудитска Арабия, ако всички членове не се съобразят, не беше разкрито. Има два очевидни варианта, но всеки от тях ще навреди на кралството - и на новите, главно местни акционери в Saudi Arabian Oil Co.

Саудитска Арабия може да “си затвори очите”, както правеше до момента. Но това обаче изглежда не е в стила на новия енергиен министър.

И така, каква е другата опция на Саудитска Арабия? Ако другите не поемат допълнителна тежест, и кралството няма да го направи. Според изтичник, пожелал да запази анонимност, именно това смята да направи Рияд.

Кралството е изпробвало този вариант в миналото. През 2014 г. Саудитска Арабия направи именно това в отговор на бума на американското шистово производство. Увеличението на продукцията от декември 1998 г. също беше отчасти да накаже Венецуела за трайното ѝ свръхпроизводство през предходните месеци.

Всяко от тези увеличения на продукцията предизвика грандиозен срив на цените. И подобен отговор през март 2020 г. би имал точно същия ефект. Саудитският принц без съмнение се надява, че перспективата за подобно стечение на обстоятелствата ще изплаши неспазващите споразумението държави.

Ако това не се случи, Саудитска Арабия ще трябва да реши кой от двата курса да следва. Вероятно е да се наложи на кралството също да увеличи продукцията и да приеме последващия срив на цените, дори това да доведе до недоволството на инвеститорите в Saudi Aramco.