Страните от ОПЕК+ се договориха за допълнително свиване на петрола

Саудитска Арабия ще намали производството си на петрол с 400 хил. барела на ден

19:10 | 6 декември 2019
Обновен: 19:21 | 6 декември 2019
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Саудитска Арабия изненада петролните пазари, като обеща да направи значителни допълнителни съкращения на производството на петрол, съобщава Bloomberg.

Страните от ОПЕК+ преговаряха в продължение на 2 дни във Виена, за да се разпределят справедливо съкращенията на производството между членките. Енергийният министър на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви, че производството на кралството ще спадне до нива, които не са наблюдавани от 2014 г., сочат изчисления на Bloomberg. Това изпрати цените на петрола нагоре.

„Ще продължим доброволно да намаляваме производството с по 400 хил. барела на ден“, отбеляза саудитският министър на енергетиката пред репортери във Виена. По думите му това означава, че производството на петрол на ОПЕК и съюзниците ѝ ще достигне 2.1 млн. барела на ден.

Петролната индустрия ще се изправи пред редица предизвикателства от следващата година. Ръстът на търсенето се забавя и се оформя експанзивно производство от страна на конкуренти. Тези фактори могат да доведат до пренасищане на пазара и цените да се понижат до 50 долара на барел.

Тази цена е прекалено ниска за повечето страни членки на ОПЕК, за да успяват да балансират бюджетите си.