Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Търговска, монетарна политика и петрол - ключови фактори за пазарите през 2020 г.

Преслав Райков, пазарен анализатор, Светът е бизнес, 27.12.2019

21:00 | 27 декември 2019

Търговска, монетарна политика и петролните пазари - тези фактори ще повлияят върху пазарите през 2020 г. Тази прогноза направи пазарният анализатор Преслав Райков в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Проблемите в търговията са базирани на голям дисбаланс в Световната търговска организация. Германия има най-големия търговски дефицит със САЩ. Ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент на САЩ, ще пристъпи към Европа, след като досега тя бе пожалена от търговските войни".

"Глобалната "теория на игрите" доведе до това всеки да пренастрои икономиката си, за да влезе в равновесие предвид промяната на матрицата. Тепърва ще се адресират дисбалансите в търговията и геополитиката", уточни Райков.

"Трябва да отделим основно внимание на търговските отношения между САЩ и Китай. Потвърди се първа фаза от търговското споразумение. Това даде краткосрочен тласък на пазарите, но нищо повече. Регистрираха се добри данни - ръстове от около 2,5-3%. Годината бе много добра за всички пазари, както и за златото, петрола и дори за облигациите".

"S&P 500 реализира 22% повишение на годишна база. Петролът и златото отчетоха 15-17% ръст в цените си", подчерта Райков.

"Понижението на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ задвижи пазара на облигации".

Райков отбеляза липсата на ключови IPO-та. "Това на Saudi Aramco беше и успешно, и голям провал. Всеки икономически цикъл има своя еднорог, за голяма част от тези компании времето отмина", коментира още той.

Говорейки за криптовалутите, битокойнът е един добре представящ се актив, макар че отбеляза висока волатилност. Блокчейн технологията се развива добре и е фундаментална, но не е решение за всичко. Тя бе много добре имплементирана в търговията със суровини, в петролната индустрия, в банките".

Според финансовия анализатор дигиталното евро при текущата монетарна система, която е малко или много изхабена, може да избегне кризата от срутваща се стара система. Той обаче допълни, че това не е резонно решение в близко бъдеще.

"Новата нормалност" на ниските и отрицателни лихви генерира търсене на финансови активи. Този безплатен ресурс обаче ще започна да изкривява икономиката, достигайки долния праг, където всяко следващо понижение ще създава допълнителен дисбаланс".

Гледайте целия разговор във видеото.