Насекоми изяждат крехката икономика на Пакистан

Рояци скакалци нападат пшеницата, памука и други култури

09:09 | 14 декември 2019
Обновен: 23:02 | 5 юни 2020
Работници товарят памук в Пакистан. Снимка: Asad Zaidi/Bloomberg

Усилията на Пакистан да подкрепи икономиката си със средства от Международния валутен фонд са изправени пред нова заплаха – от вредители, които нападат посевите, пише в свой анализ Bloomberg.

Рояци скакалци нападат пшеницата, памука и други култури. Това, заедно с дъждовете и ниското качество на семената, засяга основните култури в най-големите производствени региони в Пенджаб и Синд.

Производството на памук през настоящата година се прогнозира да е 10,2 милиона бали или 20% по-малко от целта за 12,7 милиона бали, по официални данни на Пакистан.

Нашествието на вредители може да навреди на земеделското стопанство, което представлява около една пета от икономиката на страната. Докато памукът заема най-голям дал от износа на селскостопанските производители в Пакистан, то пшеницата е основната хранителна култура в страната, от която зависи и 40% от работната сила.

„Правителството на премиера Имран Хан си е поставило за цел икономически растеж от 3,5-4% за текущата фискална година спрямо година по-рано, но по-слабото производство на памук може да отнеме до 25 базисни пункта от БВП“, коментира Ахсан Механти, изпълнителен директор на Arif Habib Commodities.

Атаката от скакалци заплашва да заличи всяко експортно предимство на страната по отношение на обезценената почти наполовина местна валута от централната банка. Девалвацията на рупията беше препоръчана от МВФ като част от кредитната програма на стойност 6 млрд. долара, която има за цел да стабилизира икономиката.

Въпреки че е сред първите пет държави, произвеждащи памук, на Пакистан може да се наложи да внесе рекордно количество от него.

„Исламабад тази година ще трябва да похарчи повече от 1,7 милиарда долара, за да закупи около 6 милиона памучни бали“, смята Насейм Усман, председател на Karachi Cotton Broker’s Forum.

Междувременно до момента от скакалците е унищожена засята пшеница на поне 10 000 декара (4 047 хектара) в южната провинция на Пакистан Синд по данни на Захид Бхугри, генерален секретар в Селскостопанската камара на Синд. Това със сигурност ще попречи да се изпълни целта за производство на 27 млн. тона.

Властите в Пакистан са в процес на наемане на самолети за пръскане на пестициди в най-засегнатите райони в поне 13 области

Управителят на централната банка на Пакистан Реза Бакир възлага повече надежда на производството на ориз, за да се компенсира негативния ефект от по-слабия добив на памук.