Защо SoftBank продава дял в Alibaba

Палев Алпеев, Bloomberg News

01:00 | 6 юни 2019
Обновен: 00:05 | 6 юни 2020
Автор: Иван Николов
Масайоши Сон, председател и гл. изп. директор на SoftBank Group Corp на конференция в Токио, Япония. 9 май 2019. Photographer: Akio Kon/Bloomberg

Японският милиардер Масайоши Сон създаде Vision Fund за 100 млрд долара, за да залага на технологични стартъпи като Uber и WeWork, но по-малко известно е, че Сон увеличи дела си, за да повиши печалбата, ако всичко върви добре и да може да намали загубите, ако нещата се влошат, пише Павел Алпеев от Bloomberg News в Токио.

SoftBank обяви старта на Vision Fund през 2016, но една наскоро разкри как работи. Ограничен брой партньори, включително Mubadala, участват в капитала, който е разделен на преференциални и обикновени акции. Първите – със 7% фиксирана доходност, а вторите делят печалбата от инвестициите на фонда минус някои такси.

Като генерален партньор SoftBank държи около половината от обикновените акции и печели много. Има и такса за управление и резултати от 20% върху приходите над 7%. Това позволява на SoftBank да обяви 62% възвръщаемост след 71 инвестиции от общо 64,2 млрд долара. Ограничен кръг партньори спечелиха 45% от обикновените си акции..

Чуйте още от анализа на Павел Алпеев във видеото.