Ще се разцепи ли ЕС

Джина Милър, партньор-основател на SCM Private

17:56 | 16 май 2019
Автор: Иван Николов
Прес документи за изборите на председател на ЕК. Брюксел. 15 май 2019. Photographer: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Прес документи за изборите на председател на ЕК. Брюксел. 15 май 2019. Photographer: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Джина Милър, партньор-основател на SCM Private очаква опити за разрушаване на Европейския съюз в резултат на влизането на представители на крайни партии в Европейския парламент.

Милър смята, че Европа е атакувана от различни страни, включително от американската администрация, Китай, Brexit и „блок депутати от ЕС, които се връщат в ЕП и практически са против” общността.

„Най-напред ще се опитат да блокират бюджета. Ще се опитат да блокират законодателството за климатичните промени. Ще се опитат да блокират всякакъв тип законодателство около права. И ще се опитат да го разрушат”.

"Но освен това имаме и проблема с Китай, който се намесва и се опитва да раздели ЕС и да изкупи дълг и бизнеси в Европа", каза Милър в интервю за Том Кийни от Bloomberg.

"В следващите 5г ще видим или разпад на съществуващите интереси в ЕС. Това, което наричаме „Европа на две скорости”, такава организация ще имаме. В нея по-големите страни ще са блок и след това ще бъдат останалите членове. Или можем да видим пълно уеднаквяване на фискалните условия на страните-членки".

Чуйте във видеото.