Amazon и Walmart трябва да се откажат от дроновете

Летящите машини, които доставят неща, звучат готино, но се оказа, че създават повече проблеми, отколкото си струват

18:08 | 14 април 2024
Автор: Летисия Миранда
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Технологичният напредък коренно промени начина, по който пазаруваме, от привидно безкраен избор от стоки на една ръка разстояние до търговците на дребно, които знаят какво искаме, преди ние да го искаме. Но има някои технологии, които са по-скоро корпоративeн ПР, отколкото нещо друго, което може да осигури по-бърза доставка на онлайн стоки или да помогне на купувачите да избегнат опашката за касата.

Технологията Just Walk Out на Amazon.com Inc. получи този вид сблъсък с реалността миналата седмица, след като безкасовата система се оказа твърде сложна, за да работи в пълноразмерен хранителен магазин и не е напълно автономна.

Компаниите имат големи планове за доставка на дронове тази година. Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси каза в писмото си до акционерите тази седмица, че доставката с дронове ще стане „всеобхватна с течение на времето“. Но тази технология трябва да бъде следващата в кофата за боклук.

Както Walmart Inc., така и Amazon са направили широко рекламирани инвестиции в увеличаване на своите възможности за доставка с дронове. Новият дрон MK30 на Amazon, който ще замени настоящите дронове до края на тази година, е по-лек и по-тих от настоящия модел и може да доставя поръчки в рамките на един час. Партньорството на Walmart за дронове с Wing и Zipline ще достигне 1,8 милиона домакинства в района на Далас-Форт Уърт тази година и обещава да доставя поръчки в рамките на половин час.

Вярно е, че е добра идея онлайн поръчките да могат да бръмчат във въздуха и да пристигат на прага ни като нещо от The Jetsons. Но на практическо ниво това е решение, което създава повече проблеми, отколкото си струва.

Състезанието за завладяване на пазара за доставки с дронове за електронна търговия е дългогодишна конкуренция, водена от Amazon и Walmart. Тъй като Amazon се натъкна на регулаторна бюрокрация и видя, че някои от експериментите му се сриват и изгарят (буквално), Walmart наваксва, като си партнира със стартиращи компании за производство на дронове, като DroneUp. Walmart регистрира 20 000 доставки на дронове през последните две години, докато Amazon казва, че е извършил „хиляди“ доставки на дронове през 2023 г., но отказа да даде конкретна цифра.

Независимо от това кой е по-напред в доставката с дронове, проблемът все още е, че услугата е с много условности. Например, дроновете на Amazon могат да носят само поръчки с тегло до пет килограма, а предметите не могат да бъдат твърде крехки, защото трябва да оцелеят при падане от около 3 метра. (Amazon казва, че това е предназначено да предпази хора или домашни любимци от намеса в дроновете.) Някои от дроновете на Walmart се справят с този проблем, като кръжат и пускат доставките на земята с дълга връзка. Но дори ако поръчката ви оцелее след падане, дроновете като цяло могат да бъдат затруднени от лошо време или коли, дървета и други неща, които пречат на безопасните доставки.

Следващият в списъка с проблеми е шумът. Дроновете са шумни и издават звук, който проучване от 2021 г. описва като „значително по-досаден от пътния трафик или шума от самолет поради специални акустични характеристики като чисти тонове и високочестотен широколентов шум“. Небето над градските райони вече е претъпкано с търговски самолети и хеликоптери, които са се превърнали в шумна напаст за жителите.

Но дори и най-тихите, малките летящи машини повдигат правни въпроси за това кой притежава въздушното пространство над частни имоти. Ситуацията може да доведе до нов дял от законодателни бюрократични обръчи, през които да се прескача в битка с регулаторите.

Понастоящем федералните разпоредби в САЩ позволяват само на един работник да управлява един дрон наведнъж, а визуален наблюдател трябва да наблюдава въздушното пространство, където дронът работи. Това води до големия проблем с рентабилността. Необходими са няколко души, за да наблюдават една доставка с дрон. Плащането за този труд се добавя.

Проучване на McKinsey от 2023 г. изчислява, че доставката на единичен пакет с дрон струва на компанията около $13,50, което е по-скъпо от доставката чрез електрическо или газово превозно средство, извършващо само една доставка. За да могат дроновете да правят пари на компанията, един оператор ще трябва да управлява до 20 дрона наведнъж. В този момент доставката на един пакет ще струва около 1,50 до 2 долара, което е по-евтино от цената на електрическа кола, доставяща пет пакета, според проучването. Но федералните разпоредби и технологии може да са доста далеч от превръщането на това в реалност.

Технологичните възможности на Amazon и Walmart биха били по-добре изразходвани за инвестиране в други решения за ускоряване на онлайн доставката. И двете компании са инвестирали в електрически превозни средства, но те все още съставляват само малка част от общите им автопаркове.

Те трябва да разширят броя на превозните средства, работещи с батерии, за да придвижват стоки по-бързо на по-ниска цена за компанията и околната среда. Те също могат да обмислят наемането на независими шофьори на електрически велосипеди или електрически мотоциклети, които да извършват доставки в рамките на половин до един час, което се надяват да постигнат с дронове.

Търговията на дребно има неоспоримото качество винаги да гледа напред. Това ѝ помогна да оцелее след поколенческите промени в начина, по който хората пазаруват. Колкото и търговците на дребно да остават отворени към новите технологични възможности, те също трябва да помнят, че понякога трудните проблеми не се нуждаят от фантастично техническо решение.

Все повече и повече най-добрата технология, променяща начина, по който пазаруваме, не е робот или дрон, а нещо малко по-скучно, но не по-малко променящо живота, като изобретяването на баркода. Разбира се, това не е толкова вълнуващо за потребителите и предизвиква по-малко шум. Но това ще поддържа бизнеса и, което е по-важно, ще поддържа купувачите доволни.

Летисия Миранда е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ потребителските стоки и търговията на дребно. Преди това е била бизнес репортер в NBC News и BuzzFeed News.