Войната на Путин се оказа по-полезна от добрите намерения за емисиите на метан

В решимостта си да въоръжи енергията, президентът на Русия вместо това предизвика неочакван пик в потреблението на газ

07:52 | 27 март 2023
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато 100 страни подписаха глобален пакт за намаляване на емисиите на метан на климатичната конференция COP26 в Глазгоу през ноември 2021 г., имаше едно забележително отсъствие от процедурите: Русия.

На хартия четвъртият по големина източник на метан в света може да спечели много от подписването на сделката. Тя е най-големият износител на природен газ, по същество метан, смесен с няколко атома от по-тежки въглеводороди. Всички молекули, които изхвърля в атмосферата, са такива, от продажбата на които не печели пари. Идеята зад Global Methane Pledge, или GMP, беше, че затварянето на течове е толкова печелившо, че компаниите и правителствата биха го направили само от личен интерес, помагайки за постигане на целта за намаляване на емисиите с 30% през десетилетието до 2030 г.

Президентът Владимир Путин, който се подготвяше за нахлуване в Украйна четири месеца по-късно, в което природният газ щеше да бъде използван като оръжие за война, избра да не присъства на срещата в Глазгоу. И все пак този конфликт може да направи повече за намаляване на световните емисии на метан, отколкото всички добронамерени действия на подписалите през 18-те месеца, откакто САЩ и ЕС започнаха GMP. Провалът на Путин да сключи дългоочакваната сделка за тръбопровод досега по време на срещата на върха с китайския си колега Си Дзинпин тази седмица само подчертава тази реалност.

Метанът се счита за особено важен, тъй като способността му да затопля атмосферата е много по-голяма от въглеродния диоксид. Въпреки че човешките емисии на метан от 357 милиона метрични тона годишно са по-малко от 1% от тонажа CO2, който изпомпваме годишно, те са отговорни за около една четвърт от затоплянето, което причиняваме. Някои оценки са дори по-високи: Междуправителственият панел по изменение на климата миналата седмица каза, че антропогенният метан е повишил глобалните температури с половин градус по Целзий, в сравнение с 1,2 градуса по Целзий за въглеродния диоксид.

Само ако имаше доказателства, че постигаме напредък в обръщането на тази тенденция. Далеч от спад, емисиите на метан от енергийната индустрия са нараснали с около 4,9% през 2022 г. спрямо нивата от 2020 г., съобщи Международната агенция по енергетика миналия месец. Това е особено обезпокоително, като вземете предвид, че условията миналата година, когато цените на природния газ в Европа се повишиха до повече от 10 пъти над средното си ниво за 10 години, бяха почти толкова благоприятни, колкото вероятно ще видим някога за усилията да се правят печалби от отпадъчен метан.

Част от проблема е, че теоретичните ползи от улавянето и продажбата на изтичащ газ често са по-малко, отколкото изглежда на пръв поглед. Газ, който не е вентилиран или изгорен, трябва да бъде уловен, прекаран по тръбопроводи, охладен, обработен, втечнен, изпратен или по друг начин доставен от източника си до плащащ клиент. Правенето на всичко това изисква много заводи, машини и оборудване и ако възвръщаемостта на тази инвестиция изглежда слаба, компаниите няма да го направят, освен ако не са принудени. На половината път до целта си, инициативата на Световната банка от 2015 г. за прекратяване на рутинното изгаряне до 2030 г. постигна изключително малък напредък: през 2021 г. тя представляваше приблизително същите 4% от производството на газ, което има повече от две десетилетия.

Вместо да се разбърза да се възползва от възможността, предоставена от GMP, светът вместо това смекчава законите, предназначени да принудят затварянето на течовете на газ. Министрите на енергетиката на ЕС миналата година смекчиха законодателството на Европейската комисия по темата, а републиканците в Камарата на представителите на САЩ миналата седмица предложиха законопроект за отмяна на таксата върху емисиите на метан, въведена съгласно Закона за намаляване на инфлацията на президента Джо Байдън.

За разлика от постепенните стремежи на GMP, опитът на Путин да превърне метана в оръжие изглежда по-скоро като революционна промяна. Подобно на много революции обаче, тя може да окаже обратен ефект срещу своите родители.

Това действие не само не увеличи зависимостта на света от природния газ, но доведе до неочакван пик в потреблението: МАЕ миналата година прогнозира, че търсенето няма да нарасне над връхната стойност от около 4,372 милиарда кубични метра през 2030 г., дори при най-консервативен сценарий. Световните потребители на газ избягват ужасяващо ненадежден доставчик. Ако шокът подтикне правителствата да се придържат към ангажиментите за декарбонизация, които са обещали, а не само към действащото в момента законодателство, намалението ще бъде още по-голямо.

Това може да представлява истинско подобрение. Има около 3,4 bcm метан, изпуснат в атмосферата на всеки 100 bcm, доставени на клиентите, така че намаляването на търсенето през 2030 г. с 680 bcm би намалило емисиите на метан с 23 bcm – повече от една пета от намалението, необходимо за постигане на целта на GMP от 30% спад.

Освен това изглежда, че цената на газа структурно се е пренастроила на по-високи нива. Базовите фючърси на американския Henry Hub за доставка през декември 2025 г. се търгуват на около 4,87 долара за милион британски топлинни единици в момента, около две трети по-високо от нивата от 3 долара, на които се задържаха пет години преди инвазията в Украйна. Ако нещо ще насърчи производителите на газ да изпълнят обещанието на GMP за превръщане на отпадъците в печалби, това са по-високите дългосрочни цени за тези отпадъци.

Дори ако намалим емисиите на нефт и газ до нула, някои от най-големите източници няма да бъдат засегнати. Селското стопанство, биомасата и биоенергията заедно представляват почти половината от нашите емисии и може да отделят достатъчно газ, за да затоплят планетата с 1 градус по Целзий през този век. От въглищните мини изтича почти толкова метан, колкото от всички газови инсталации в света. Производителите, отговорни за тези части от проблема, често нямат капитал, експертиза или техническа способност да уловят замърсяването толкова ефективно, колкото петролната индустрия, и нямат финансов стимул да го направят.

Намаляването на нашия метанов отпечатък ще бъде много по-предизвикателно, отколкото предполагат положителните вибрации около GMP. Може да се окаже, че войната, а не добрите намерения, най-накрая ще счупи гръбнака на газовия ни навик.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за суровини, както и промишлени и потребителски компании. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.