Крипто не е история

Това смятат инвеститори, коментиращи темата на фона на проучване на JPMorgan, което установява слаб интерес към пазара

11:20 | 4 февруари 2023
Обновен: 12:01 | 4 февруари 2023
Преводач: Николета Рилска
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

JPMorgan публикува проучване в сряда, в което се посочва, че 72-процентен дял от институционалните трейдъри, от анкетирани 835, „нямат планове да търгуват с крипто“ през 2023 г. Но някои експерти от индустрията казват, че това не означава, че крипто е история, пише MarketWatch.

Анкетата е проведена между 3 януари и 23 януари и включва отговори от 60 глобални местоположения. Само 8% от анкетираните посочват, че в момента търгуват с крипто и цифрови монети, а 14% заявяват, че планират да го направят през следващите пет години.

„Крипто не е история, то е само в процес на откриване на цените и регулаторни и инфраструктурни подобрения“, смята Ювей Янг, главен икономист в BTCM, компания за копаене на криптовалути. „Хората трябва да бъдат търпеливи по време на тъмнината преди зазоряване…, защото тези развития трябва да бъдат стабилно установени и укрепени след поредицата от неуредици, случили се през 2022 г.“, смята той.

Янг има предвид срива на FTX, криптоборсата, която обяви фалит през ноември, както и срива на криптовалутата Luna в началото на 2022 г. Скандалите и хаковете през 2022 г. също взеха над три милиарда долара от жертви, инвестирали в крипто.

Настоящият макроикономически фон може да помогне да се обясни статистиката, казва Тим Фрост, главен изпълнителен директор на платформата за управление на цифрово богатство Yield App, в имейл до MarketWatch.

„В момента тези сигнали не показват рискова инвестиционна среда. Само в една много здравословна макросреда институционални инвеститори като JP Morgan и нейните колеги ще разпределят значителни части от своите портфейли към активи с по-висок риск“, обяснява Фрост. Според него – поради рисковия си характер – през тази година криптовалутите няма да са активна част в списъците за търгуване на традиционния финансов сектор.

Технологичната консултантска компания Capgemini публикува проучване през 2022 г. и от анкетираните 2973 глобални лица, притежаващи големи богатства, 71% съобщават, че инвестират в цифрови активи, а 91% от участвалите в проучването на възраст под 40 години съобщават, че имат инвестиции в цифрови активи. Криптовалутите са посочени за техните любими дигитални инвестиции, последвани от борсово търгувани фондове и инвестиции в „метавселената“.

Криптовалутите обаче все още представляват много малка част от цялото им портфолио.

„Това (проучване на JP Morgan) изглежда много противоречиво на пазара. Трейдърите обичат волатилността, така че защо криптоволатилността е по-различна от волатилността, която се среща на всеки друг валутен пазар“ казва Стефан Руст, главен изпълнителен директор на Truflation, в имейл до MarketWatch.

„Бяха публикувани безброй проучвания, които подчертават желанието на хора със свръхвисоки богатства и семейни офиси да отделят малка част от цялостното си портфолио за крипто. До голяма степен бих казал, че тези инвеститори биха се насочили към биткойн, може би етер на този етап, тъй като изследванията на пазара на алткойни са все още в много зараждащ се период“, добавя той.

Джейми Даймън, председател и главен изпълнителен директор на JPMorgan, отдавна е скептик по отношение на криптовалутите, наричайки биткойн „хипер измама“ и „домашен любимец“ още през януари. Въпреки това JPMorgan продължава да изследва криптовалутите, като дори регистрира търговска марка за криптопортфейл през ноември.

Янг смята, че част от колебанието идва от институционалната инфраструктура на криптотърговията и от това, че тя не е готова от гледна точка на съответствие и правна страна.

Въпреки че 2023 г. е несигурна година, като се има предвид, че повечето централни банки следят отблизо инфлацията и пазара на труда, Янг все още остава оптимист за бъдещето на криптовалутите.

Други чакат да видят какво ще се случи с макросредата.

„Тези институции също са уморени поради текущото намаляване на цените и изискват много по-силна теза, за да навлязат на пазара, отколкото инвеститорите на дребно“, посочва Ян Самут, вицепрезидент по маркетинга в Original Protocol. „Най-малкото биха искали Фед да намали лихвите“, добавя той.