Ограниченията за крипто едва започват

Може да се спори дали крипто прилича повече на ценни книжа, суровини, банкиране в сянка или хазарт, но продължаващият фокус е да се гарантира, че проблемите на крипто няма да изтекат във финансовата система

09:02 | 23 януари 2023
Обновен: 09:24 | 23 януари 2023
Автор: Лионел Лоран
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Имаше много веселие онлайн, когато Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста на основателя на крипто борсата Bitzlato миналата седмица. Непроизносим, непознат и за разлика от всяка една от много по-големите риби (като Binance), които са по челните заглавия, Bitzlato изглеждаше като дребна риба. Фактът, че биткойн поднови похода си над $21 000, изглежда го потвърждава.

Но това пренебрегва по-голямата картина. През първите няколко седмици на 2023 г. регулаторите свършиха доста работа. На 3 януари съвместно изявление на американските банкови регулатори предупреди индустрията за крипто рисковете, които се прокрадват в банковата система. След това дойде споразумение за 100 милиона долара с Coinbase Global Inc. за слаб вътрешен контрол, съдебно дело срещу Gemini на близнаците Уинкълвос и брокера Genesis за предполагаема продажба на нерегистрирани ценни книжа и споразумение за 45 милиона долара с платформата за кредитиране Nexo (която преустанови дейността си в САЩ). Хвърчат призовки.

Колелата на справедливостта се въртят бавно – жалбата на Gemini и Genesis дойде твърде късно за клиентите, които се борят да си върнат 900 милиона долара задържани средства – но сега се ускоряват. Регулаторите като Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) с право се чувстват оправдани от събитията от изминалата година, при които широко разпространената загуба на вяра в криптовалутата не прерасна в по-широка икономическа криза. Сривът на FTX демонстрира недостатъците на индустрията, но също така и предимствата на строгата регулаторна линия на борсите, като например когато SEC се намеси зад кулисите през 2021 г., за да предпази Coinbase от пускането на собствен продукт за крипто кредитиране. Както каза един служител миналата година, „пистата става все по-къса“ за непокорните платформи.

Може да има много дебати дали крипто жетоните приличат повече на ценни книжа, суровини, банкиране в сянка или хазарт, но продължаващият фокус е да се гарантира, че проблемите на крипто няма да изтекат във финансовата система. Докато законодателните опити за изработване на крипто правила, предназначени да предотвратят нов „момент на Lehman Brothers“ се сблъскват с процедурни забавяния и неудобни разкрития за историята на връзките на FTX с политиците във Вашингтон, регулаторите с дълга памет следят активно крипто експозицията на банките като истински измерител на риска. Silvergate Capital Corp., вече съкрушена от излагането си на FTX, изглежда е разбрала съобщението и е намалила стойността на активите на стейбълкойн, които е закупила от Diem на Meta Platforms Inc. — на стойност почти 200 милиона долара по онова време — до почти нищо.

Действието срещу Bitzlato е част от този натиск, като Министерството на правосъдието цитира неадекватния контрол на борсата срещу прането на пари и „значителния“ бизнес с клиенти от САЩ – два примера за вида регулаторни пропуски в системата, която пропусна червените лампички за FTX. Карол Ван Клийф, адвокат с дългогодишен опит в дигиталните активи, вижда план за бъдещи действия, включително решението на Министерството на финансите на САЩ, че Bitzlato е „основно проблем за прането на пари“, което го прави ефективно международен парий. Това надхвърля правомощията на SEC.

Регулациите имат критици. Някои се страхуват да не отидат твърде далеч; други смятат, че е контрапродуктивно да се опитват да изградят парапети около цифровите активи, вместо да отстъпят и да ги оставят да „изгорят“. Вярно е, че криптовалутата е пълна с дейности, които представляват повече хазарт, отколкото инвестиране. И е малко депресиращо да се види, че онези, които са в основата на миналогодишния крипто колапс, вече гледат как да изчистят имиджа си, от Three Arrows Capital до FTX.

Но прането на пари, измамите, манипулирането на пазара и укриването на данъци не са рискове, които просто се коригират. Както посочи Фабио Панета от Европейската централна банка, регулаторите виждат разходите за обществото от нерегулирани цифрови активи като високи и изискващи повече действия. Репресиите очевидно едва започват; тези, които искат да се потопят отново в крипто, дори току-що да са се изкъпали, трябва да вземат това под внимание.

Лионел Лоран е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ цифровите валути, Европейския съюз и Франция. Преди това е бил репортер за "Ройтерс" и Forbes.