Директорът на Circle за регулациите в крипто

Джеръми Алеър, директор на Circle

11:30 | 28 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Тук сме основателя и директор на Circle Financial и нека започнем с това, че в момент на фалити и обвинения в измама, изненадвате ли се на оптимизма към крипто тук?

Не съм точно изненадан. Мнозина ме питат защо има такова влияние тук? Отчасти защото блокчейн, крипто парите и всички тези дигитални активи са на пътя на новите модели на икономическа активност.

Световният икономически форум е естественото място, където заинтересовани от тези неща хора могат да се съберат.

Събирането на хора в тази област има смисъл.

Що се отнася до оптимизма, вижте, преживял съм много големи технологични цикли на срив и възход. Имам техническо образование. Когато анализирам последните 12 месеца на технологични иновации и следя актуалната среда на този сектор, виждам, че той е по-силен от всякога.

Има огромен напредък в толкова много отношения. Технологията не мами. Технологията не прави лошо управление на риска и не взема лоши мениджърски решения.

Хората и фирмите ги правят.

Оптимизмът се дължи на факта, че ние наистина развиваме тези платформи и забелязваме как действително навлизаме във фазата на мейнстрийм ползването им.

Значи не философията или идеята, нито софтуерът в основата е нанесъл някои от щетите, но спадът продължава. Миналата седмица съобщихме, че Genesis потенциално ще обяви фалит. Забелязваме продължаващия срив на FTX. Колко още лоши актьори трябва се отидат? Какъв процент от цялата индустрия трябва да бъде изметен, преди да се появи ръст?

Има някакъв естествен срив, който започна заради проекти или компании, които просто нямат достъп до капитал. Същото стана и с пукането на дотком балона.

Освен това все още има актьори в този сегмент, които направиха доста незаконни неща. Които работят офшорно.

Докато не се нормализира регулаторната среда и докато светът не разбере как работи всичко това в регулиран вид, когато и тези актьори ще изчезнат, дотогава ще има предизвикателства.

Ще мине доста време.

Същевременно обаче определено забелязваме да се появяват компании, които са добре изградени, по най-високите стандарти, с регулации, с много различна основополагаща философия и те ще процъфтяват.