Какво да очакваме от първия форум в Давос от 2020 г. насам

Имаме риск от възникване на многокомпонентна криза, защото толкова много неща се случват едновременно", каза Саадия Захиди, управляващ директор на форума

20:00 | 16 януари 2023
Обновен: 09:47 | 17 януари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световният финансов елит отново се събира в швейцарските планини за Световния икономически форум в Давос, който се провежда за първи път от 3 години насам.  

Пандемията и последвалите блокади осуетиха събитието през 2021 и 2022 година, но изглежда всичко се връща постарому и над 2700 политици, директори, инвеститори, банкери и академици ще участват във форума в швейцарския ски курорт.  

В дневния ред на 53-тата подобна конференция участниците ще обсъждат темата "Сътрудничество в един фрагментиран свят" в множество панели и ще пият коктейли на партита, организирани от компании като JPMorgan Chase & Co. Има дори ежедневни сесии за успокояване на съзнанието и осъзнатост.

Много от гостите вече се отправиха към най-високия град в Европа през май миналата година, когато се проведе първата лятна сесия на форума, но основателят на WEF (Световния икономически форум) Клаус Шваб възстанови практиката събитието да се организира в снега, въпреки че тази година той е доста по-малко от обикновено.

Те ще се съберат на фона на многобройни тревоги - от войната на Русия в Украйна до опасенията, че на фона на нарастващите разходи за живот се задава глобална рецесия. Освен това опасенията, свързани с изменението на климата, не показват признаци, че може да се разсеят.

"Имаме риск от възникване на многокомпонентна криза, защото толкова много неща се случват едновременно", каза Саадия Захиди, управляващ директор на форума, пред телевизия Bloomberg. "Това кризисно време, пред което са изправени лидерите, е потенциално неподготвено за тях".

Ето какво трябва да знаете за събитието.

Кой ще присъства:

Германският канцлер Олаф Шолц е единственият лидер на Групата на седемте, който ще дойде. Китайският вицепремиер Лиу Хъ също ще говори.

Сред другите политически гиганти са ръководителите на Европейския съюз, НАТО, Финландия, Гърция, Испания, Филипините, Южна Африка и Южна Корея.

САЩ изпращат министъра на труда Марти Уолш, търговския представител Катрин Тай и директора на Федералното бюро за разследване Кристофър Рей.

Ще присъстват най-малко 100 милиардери. Най-голямата част от тях са от САЩ, като сред тях са Лорънс Финк от BlackRock Inc. и Стив Шварцман от Blackstone Inc. Индийски и саудитски милиардери също ще присъстват в голям брой.

Уолстрийт ще бъде добре представен, като главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън, Дейвид Соломон от Goldman Sachs Group Inc и Джейн Фрейзър от Citigroup Inc ще присъстват заедно с колегите си от Bank of America Corp, Morgan Stanley, UBS Group AG и Deutsche Bank AG.

Руски олигарси отново няма да присъстват. Някога те помагаха за финансирането на партитата и рекламните плакати, но сега вече не могат да участват в тях след нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна и последвалото налагане на международни санкции.

Делегация на украинското правителство ще пътува до Швейцария.

Сривът на криптовалутите може да означава и по-малко финансисти от новото време, които се появиха през май. FTX на Сам Банкман-Фрийд беше партньор на WEF, но вече не е. Все пак няколко панела ще бъдат посветени на бъдещето на криптовалутите и цифровите валути, а група ентусиасти на токени са организирали прилежащ "блокчейн хъб", който включва галерия на NFT (незаменими токени), посветена на дигиталното изкуство.

Икономическите перспективи

Със сигурност ще има много притеснения, които да бъдат споделени. Годишният доклад на WEF за глобалните рискове, основан на проучване на форума, показва, че заплахата от рецесия, кризата с разходите за живот и нарастващите дългови проблеми ще доминират в перспективите през следващите две години.

Как най-точно фси

Тази седмица Световната банка намали прогнозите си за растежа в повечето страни и региони и предупреди, че нови неблагоприятни събития могат да доведат световната икономика до рецесия.

"Живеем в епоха на много сътресения", заяви Кенет Рогоф, професор от Харвардския университет и редовен участник в срещата. "Възможно е да се намираме в повратна точка за световната икономика".

Все пак по-топлата европейска зима, отколкото се опасявахме, и повторното отваряне на Китай след политиката за нулев Covid повишиха надеждите на финансовите пазари за меко приземяване. 

За работниците 2023 г. може да се окаже по-трудна, след като миналата година пазарите на труда показаха изненадваща устойчивост. Други теми в Давос включват перспективите пред глобализацията, продоволствената сигурност и веригите за доставки, както и рисковете от повратните точки при недвижимите имоти и дълговите тежести.

Политически търкания

Войната на Русия в Украйна и нейните перспективи вероятно ще доминират в политическите дискусии.

САЩ и Китай също все още се опитват да намерят начин да се ориентират един към друг, като същевременно се сблъскват по теми като търговията и производството на полупроводници.

Най-големите световни

Гореща тема ще бъде и доколко успешно президентът Си Дзинпин връща страната си към нормалния живот след пандемичното блокиране, не на последно място заради глобалните последици.

В една новопоявила се тема множество държави използват търговски и регулаторни инструменти (а в някои случаи и военна подкрепа), за да насочват геополитическите си цели и да влияят върху поведението на другите.

След пандемията

В началото на 2020 г. тълпата в Давос беше изненадана от разпространението на коронавируса.

Сега тя иска да си вземе поука. Изпълнителните директори на Moderna Inc. и Pfizer Inc. ще говорят, като един от панелите ще бъде посветен на това колко бързо могат да бъдат създадени ваксини при следващата пандемия.

Бъдещето на работата също ще бъде разгледано. Сред темите, които вълнуват ръководителите, са дали да се върнат в офиса, както и възходът на "тихото напускане" и четиридневната работна седмица.

ESG и изменението на климата

Глобалното затопляне отдавна е повтаряща се тема в Давос и тази година не е по-различна. Четирите най-големи риска за следващото десетилетие, споменати в тазгодишния доклад, са пряко свързани с изменението на климата. Всички, с изключение на един от първите 10, са косвено свързани със затоплянето на планетата.

През май до една трета от панелните дискусии на основната сцена бяха посветени на тази тема, а в графика за 2023 г. повече от една трета от всички дебати са посветени на нещо свързано с нея. Всъщност темата "климат" се споменава повече в програмата, отколкото "енергетика" и "геополитика", взети заедно.

За разлика от това, акронимът ESG (Environmental, Social and Governance екологични, социални и управленски стандарти) се споменава само веднъж. Форумът знае, че има още какво да направи, за да увеличи многообразието на участниците, тъй като жените са по-малко от една трета от участниците.

По-широките притеснения, свързани с ESG, са застъпени в целия дневен ред. Въпреки това спадът на пазара, затягането на правителствените разпоредби относно стандартите в тази област и политическата реакция в някои среди правят темата трудна за засягане през 2023 г.

Ако не друго, говоренето по въпросите на климата може да бъде начин да се избегнат конфронтации - участниците в Давос до голяма степен са съгласни, че технологичните решения и капитализмът могат да намерят изход от кризата.

Перченето и позата обаче не променят факта, че глобалните емисии на парникови газове достигнаха нов рекорден връх през 2022 г., след възраждането на въглищата по време на енергийната криза, причинена от войната на Русия срещу Украйна.