Акциите поскъпват, но краят на мечия пазар би бил коледно чудо

Цените никога не са достигали дъното преди началото на рецесия и се е случвало само веднъж, преди Фед да е приключил със затягането

19:30 | 3 декември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Тази година Коледа дойде по-рано на фондовата борса. Има ли обаче Гринч, който да съсипе настроението?

Седмицата беше изпълнена с изненади – както добри – гуверньорът на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл сигнализира за по-слабо увеличение на лихвените проценти този месец, така и неприятни – докладът за работните места през ноември показа, че пазарът на труда остава силен. Все пак седмицата беше стабилна за индексите, пише Barron’s. S&P 500 се покачи с 1,1%, Nasdaq Composite спечели 2,1%, а Dow Jones – 0,2%.

Ръстовете бяха достатъчни, за да накарат някои да се запитат дали мечият пазар е приключил, но предпазливостта е оправдана. Ралито за S&P 500 тласна индекса до ниво над неговата 200-дневна пълзяща средна за първи път от април. Тогава крайъгълният камък беше достигнат след скок от 11% и отбеляза края на ралито. Индексът се понижи още веднъж, преди да се повиши със 17% до средата на август до около 4300, след което възобнови спадовете.

Ралито от средата на октомври повиши S&P500 от около 3600 пункта до над 4000 пунта днес. Но дори това съдържа предупреждение. „Поглеждайки отблизо, пазарът продължава да търгува в низходящ диапазон“, пише Уорън Пайс, стратег в 3Fourteen Research. „Всеки нов максимум и минимум е по-нисък от предишния“, отбелязва той.

Това не означава, че настоящото рали трябва да тръгне по пътя на предходните две, но има признаци, които предполагат, че мечият пазар може и да не  е приключил. Според Пайс цените на акциите никога не са достигали дъното преди началото на рецесия и се е случвало само веднъж, преди Фед да е приключил с повишаването на лихвите. Единственото изключение е след катастрофата от „черния понеделник“ през 1987 г. „Тези две основни правила могат да ни помогнат да претеглим шансовете октомврийските дъна да бъдат наистина най-ниските“, обяснява Пайс.

Възможно е нито едно от двете да не бъде изпълнено скоро. Въпреки че очакванията за рецесия през 2023 г. са почти единодушни, икономиката изглежда укрепва. През изминалата седмица ръстът на реалния брутен вътрешен продукт за третото тримесечие беше ревизиран до 2,9%, а моделът GDPNow на Фед Атланта прогнозира ръст на реалния БВП от 2,8% през четвъртото тримесечие – преди да бъде публикуван по-силния от очакваното доклад за работните места през ноември. Една все още силна икономика може да даде на Фед основание за повече повишения на лихвите, за да потуши инфлацията. Това може да е проблем за инвеститорите, които се надяват Фед да промени курса и да сложи край на мечия пазар.

Марко Коланович, ръководител на стратегията за акции на JPMorgan, отбелязва, че Фед може да затегне политиката си прекалено много, тласкайки икономиката към рецесия. Това в крайна сметка би принудило централната банка да намали лихвените проценти през втората половина на 2023 г. Фючърсите са на страната на Коланович, като предполагат около половин процентен пункт облекчаване до края на 2023 г. Това обаче може да се случи при условия, които вероятно ще бъдат неблагоприятни за акциите.

„За да постигнем промяната в курса, ще трябва да видим някаква комбинация от повече икономическа слабост, увеличаване на безработицата, нестабилност на пазара, спад в цените на рисковите активи и забавяне на инфлацията“, пише Коланович. „Всички те вероятно ще причинят или съвпаднат с риск от спад в близко бъдеще“, добавя той.

Добрата новина е, че подновените разпродажби през следващите месеци може да са точно това, от което пазарът се нуждае, за да подготви сцената за по-силна 2023 г., казва експертът. Но засега краткосрочните печалби вероятно са ограничени и прибирането им преди празниците може да е разумно. Всичко друго е пожелание за коледно чудо.

* Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.