Пауъл: Има път към меко или по-меко приземяване

Джером Пауъл, председател на Фед

16:00 | 1 декември 2022
Обновен: 17:33 | 1 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Продължавам да вярвам, че има път към меко или по-меко приземяване. Вярвам, че е така ....

А определението за меко приземяване? Безработицата се повишава малко, но все още няма рецесия.

Да, безработицата се повишава. Но това не е твърдо приземяване. Не е тежка рецесия.

Безработицата се увеличава, но не е скочила наистина така, както се случва в някои страни при рецесия. Това е начинът, по който мисля за нея сега. Пътят е доста ясен. Условията на пазара на труда се смекчават.

Виждаме, че инфлацията при продуктите се подобрява, инфлацията при жилищните услуги се подобрява и ситуацията на пазара на труда се смекчава, но не навлиза в рецесия и виждате, че започва да се понижава. Виждам че това е доста правдоподобно. Не искам да бъда пречката. Нашата работа е да се опитаме да постигнем това. И мисля, че все още е постижимо. Ако погледнете историята, това не е вероятен резултат. Но просто бих казал, че обстоятелствата са различни.

На последната пресконференция казахте ,че смятате, че пътят към мекото кацане се е стеснил. Продължава ли да се стеснява или се разширява? Не знам дали може да има по-широко меко приземяване.

Не знам дали е се е променило спрямо това, което бе преди пет, шест седмици. Бях попитан стеснил ли се е? Все още ли е възможно? И както казах, определено все още е възможно. И се е стеснил, защото ако погледнете през тази година, никой не очакваше да повишим лихвите толкова много. Никой не очакваше, че инфлацията ще бъде толкова силна и устойчива, и че ще се разпростре толкова нашироко в икономиката. И така, доколкото е необходимо да запазим лихвите по-високи или да ги задържим по-високи по-дълго, това ще стесни пътя към меко приземяване.

От друга страна, ако получим добри данни за инфлацията и получим доказателства, че всички неща, за които говорих започнат да се променят в обратна посока, тогава бихме могли да го постигнем.