Напъните на Китай за справяне с технологичната блокада на САЩ засега раждат само корупция

Китай се тресе от гняв и разследвания за злоупотреби, след милиарди долари, вложени неуспешно в разработка на нови технологии за чипове

13:30 | 10 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Висшето ръководство на Китай е все по-разочаровано от дългогодишния неуспех в разработването на полупроводници, които могат да заменят американските чипове, проблем, който върви с множество антикорупционни разследвания на висши служители в индустрията и спасяването на Tsinghua Unigroup за 9 млрд. долара, пише Bloomberg.

Според хора, запознати с възгледите на висшите държавни служители, те са ядосани от това, че десетките милиарди долари, вложени в индустрията през последното десетилетие, не са довели до такива пробиви, каквито бяха постигнати в предишни научни начинания на национално ниво. Вашингтон, който постоянно засилва ограниченията върху Китай, е успял да наложи силни рестрикции на Пекин и успешно да ограничи технологичните му амбиции, казаха те, като помолиха да не бъдат назовавани.

Разследванията предизвикаха шок в полупроводниковата индустрия, която отдавна е свикнала с подкрепата на най-високо ниво. Правителството на Си Дзинпин беше отделило повече от 100 млрд. долара за изграждане на вътрешен сектор на полупроводниците, за да може страната да се откъсне от зависимостта си от Запада. Ключова област на проверка е Националният инвестиционен фонд за производство на интегрални схеми - известен в индустрията като Големия фонд - който се е превърнал в основен инструмент на Пекин за предоставяне на капитал на производителите на чипове в страната.

"Ако ще влагате десетки милиарди долари в дадена индустрия, независимо дали е високотехнологична, или просто строителство на влакове и летища, ще има и сделки на ръба на закона и дори незаконни", казва Джордан Шнайдер, старши анализатор в Rhodium Group и водещ на подкаста China Talk.

Failed Chip
Си Дзинпин през 2019 г.

Правителството разследва ръководителя на "Големия фонд" Дин Уену, който веднъж предупреди, че е "нереалистично" да се намалят разходите за разработване на технологии за чипове. Основан през 2014 г., фондът привлече около 45 млрд. долара капитал и подкрепи десетки компании, включително Semiconductor Manufacturing International Corp. и Yangtze Memory Technologies Co. Фондът работеше предимно зад кулисите и пазеше инвестиционните си стандарти далеч от общественото внимание, което според някои анализатори подкопаваше отчетността.

Разочарованието на Пекин идва в момент, когато Вашингтон налага все по-строги ограничения на Китай, което увеличава потенциалната уязвимост на комунистическата партия. САЩ все повече ограничават типовете оборудване за производство на чипове, което американските компании могат да изнасят за китайски клиенти, като същевременно привличат съюзнически държави, така че ключови доставчици като холандската ASML Holding NV и японската Nikon Corp. да се присъединят към технологичната блокада.  

Тази година различни правителствени агенции започнаха да преразглеждат плановете за непредвидени ситуации за стратегически важни отрасли в случай на по-строги санкции от страна на САЩ. Когато миналия месец високопоставени служители разгледаха доклада за сектора на чиповете, стана ясно, че напредъкът в тази област може да е бил надценен и че много инвестиции не са дали резултат.

Това противоречи на дългогодишното убеждение, че Пекин трябва само да хвърли достатъчно пари за решаване на проблема. Си неведнъж е призовавал за пробив в ключовите технологии, тъй като светът е изправен пред "големи промени, невиждани от столетие". Усилията придобиха неотложен характер по време на управлението на Тръмп, който въведе санкции, оказали се ефективни при осакатяването на китайски гиганти, включително Huawei Technologies Co.

Овладяването на високотехнологичното производство на чипове се счита за връх на тази инициатива в Китай, който през 2020 г. отдава на тази цел същия приоритет, както на разработването на атомната бомба преди десетилетия.

Информационната служба на Държавния съвет не отговори на запитванията, изпратени по факс. Представители на Unigroup също не са отговорили на молбите за коментар.

Въпреки дългогодишните усилия, Китай не е постигнал голям напредък в намаляването - да не говорим за преодоляването - на преднината на Запада. Машините за производство на чипове все още са произвеждани предимно от холандската фирма ASML, въпреки усилията на държавни научни институции и фирми като Naura Technology Group Co. да разработят конкурентни литографски машини. Японските фирми все още контролират доставките на фоторезисти - ключов химикал. Въпреки че технологични гиганти като Huawei интензивно проучват местни алтернативи на американския хардуер, страната все още разчита на внос, за да задоволи по-голямата част от годишните си нужди от чипове на стойност 155 млрд. долара.

Критиците на политиките на Пекин, провеждани вертикално - отгоре надолу, изтъкват огромната неефективност, която може да се получи в резултат на свободното отпускане на субсидии. Местните медии съобщават за компании с малък опит, които получават стимули или безвъзмездни средства за провеждане на научни изследвания. Мощни местни интереси преследват държавните пари, като подкрепят проекти с надеждата да си осигурят субсидии, а понякога и политически престиж. Около 15 700 нови компании за полупроводници са регистрирани от януари до май 2021 г., което е три пъти повече от същия период на предходната година, според анализ на South China Morning Post.

Китай може да се похвали и с някои успехи. SMIC е постигнала напредък в борбата с чуждестранните си конкуренти, въпреки че според експерти от индустрията напредъкът ѝ може би  е преувеличен. Страната също така значително увеличи капацитета на чиповете за памет чрез Yangtze Memory и Changxin Memory Technologies Inc.

Местни производители на чипове успяха и да станат публични компании. Най-скорошният пример е Shenzhen Longsys Electronics Co.,  производител на чипове за памет, подкрепен от "Големия фонд", който получи 365 млн. долара от IPO в Шенжен миналата седмица. 

Все пак разочарованието на Пекин започна да кипи в края на 2021 г., когато администрацията на Байдън не показа признаци, че ще се откаже от кампанията на предшественика си срещу Китай, и стана ясно, че Unigroup - еталонът за подкрепяни от държавата иновации в областта на полупроводниците - започва да се проваля. 

Списъкът с разследвания на фигури от чип-индустрията сега се чете като списък на "кой кой е" от китайския полупроводников пантеон. Очаква се мрежата да се разшири с напредването на разследванията, твърдят запознати.

Failed Chip

През ноември властите обявиха, че разследват двама ръководители, свързани с инвестиционна фирма, която управлява капитала на "Големия фонд". Миналия месец бе разкрито, че се проверява и ръководителят на фонда Дин. Още няколко души бяха замесени, включително бившият председател на Unigroup Джао Вейгуо и неговият съпредседател Дяо Шицин.

Освен това миналия месец разследващите подкупи обявиха, че разследват министъра на промишлеността и информационните технологии Сяо Яцин - най-висшият действащ член на кабинета, срещу когото се води дисциплинарна проверка от почти четири години. Разследването му не е пряко свързано с "Големия фонд", твърдят източници на Bloomberg.

Много от разследванията, свързани с чиповете, касаят Tsinghua Unigroup - базираният в Пекин гигант, ръководен от Джао, който беше принуден да извърши поглъщане на стойност 60 милиарда юана (8,9 милиарда долара), за да се измъкне от планината от дългове. Той започна да се разпада през 2021 г., след като Пекин затегна отпускането на кредити в цялата страна, налагайки на компанията да влезе в принудителна съдебна процедура по поглъщане. Когато се появиха кандидати за компанията, Джао нарече предложеното от тях поглъщане "престъпление".

Не е известно дали разследването на Дин е свързано с Unigroup. Според регистрационната информация на компанията "Големият фонд" е участвал в няколко проекта, ръководени от Джао, включително Yangtze Memory и базирания в Шанхай гигант за мобилни комуникационни чипове Unisoc. Unigroup също така става миноритарен акционер на "Големия фонд" под ръководството на Дин.

Разследванията срещу Джао и Дяо - бивш служител на Министерството на промишлеността и информационните технологии - са пряко свързани с предполагаеми нарушения по време на работата им в чип гиганта, заяви анонимен източник. Джао и Дин не са отговорили на молбите за коментар, а от "Големия фонд" също не са пожелали да коментират.

Джао беше сред най-уважаваните ръководители в огромната китайска сфера на полупроводниците. Той се прочу с няколко значими инвестиции с помощта на държавен капитал, които разшириха обхвата на Unigroup в области от мобилни процесори и памет до сървъри. Офертата му за Micron Technology Inc. на стойност 23 млрд. долара през 2015 г. беше блокирана от правителството на САЩ.

Той продължи да изгражда Yangtze Memory в Ухан на стойност 30 млрд. долара, която сега се конкурира пряко с Micron. Но 55-годишният мъж беше отстранен, след като консорциум, ръководен от JAC Capital, пое компанията му тази година.

Шнайдер от Rhodium Group заяви, че тази поредица от проверки на корупционни схеми и разточителство, свързани с чиповете, е необичайно агресивна, може би защото индустрията е толкова важна за стратегическите амбиции на Си. В миналото Китай спираше финансирането, ако имаше признаци за сериозни проблеми, но полупроводниците са в основата на един стабилен технологичен сектор. 

"Си говори за индустрията като за такава, която трябва да осигури на китайския народ пълна самостоятелност", казва той.