Китай изгражда коалиция срещу американското „варварско и кърваво“ лидерство

Пекин кани различни държави да се присъединят към инициатива им за глобална сигурност, която „уважава суверенитета на всеки“

15:00 | 27 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Sputnik/AP
Снимка Sputnik/AP

Пекин не би могъл да изрази по-ясно недоволството си от Джо Байдън. Докато американският президент се срещна с лидерите на групата за сигурност Quad в Токио, китайски и руски ядрени бомбардировачи прелетяха над Японско море.

Но Китай също така използва и по-меки тактики, за да се противопостави на САЩ под формата на дипломация. Точно когато Байдън започна своето азиатско пътуване, Пекин започна да промотира своята инициатива за глобална сигурност (GSI), предложение за алтернативен ред за сигурност, пише Financial times. 

Обявена от президента Си Дзинпин през април, инициативата представлява съвкупност от политически принципи като ненамеса и недоволство срещу американската „хегемония“.

Сега Пекин се опитва да привлече други страни на борда. Във видеообръщение към външните министри от групата на големите нововъзникващи икономики БРИКС на 19 май китайският президент говори за безбройните предимства на GSI.

Си призова другите членове на Брикс Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка да „укрепят взаимно политическото доверие и сътрудничеството в областта на сигурността... да се съобразяват с основните интереси на партньорите си, да зачитат суверенитета им, да се противопоставят на хегемонизма и силовата политика, да отхвърлят манталитета на студената война и блоковата конфронтация и да работят заедно за изграждане на глобална общност за сигурност за всички“.

През следващите дни Уан И, външният министър на Китай, успя да се сдобие с декларации за подкрепа за GSI от Уругвай, Никарагуа, Куба и Пакистан. Индонезия и Сирия също го подкрепиха.

Инициативата е част от все по-неистовите усилия на Пекин да се противопостави на водените от САЩ блокове, които обвинява за създаване на глобални конфликт и напрежение.

Тян Уенлин, професор по международни отношения в университета Ренмин в Пекин, описа водения от Запада световен ред като „варварски и кървав“ и обвини САЩ, че въвличат други нации във войни.

"Държавите . . . спешно настояват за нова парадигма за глобална сигурност, основана на равенство и взаимно доверие в лицето на бързите промени в международния пейзаж“, пише той в скорошна статия. „В резултат на това инициативата за глобална сигурност е предназначена да защитава интересите и сигурността на по-широк спектър от хора по света“.

Фокусът на Пекин върху сигурността бележи отклонение от традиционния му подход към международните отношения.

„Когато китайските представители говореха за това как ще бъдат разрешени конфликтите и проблемите със сигурността в света, на преден план беше развитието. Отговорът беше да осигури просперитет на тези проблемни региони. Но сега има промяна на приоритетите“, каза Бейтс Гил, професор по изследвания на сигурността в Азия и Тихия океан в университета Макуори.

Тази по-голяма роля, която играе сигурността, е очевидна в Тихия океан, където Китай бързо разширява влиянието си за сметка на западните сили, които са доминирали в региона.

По време на обиколка на осем тихоокеански островни държави през следващата седмица, Уанг ще предложи споразумение за сътрудничество, обхващащо всичко от митниците до риболова. Но първият от осемте члена в проектоспоразумението се фокусира върху сигурността, включително съвместното правоприлагане и киберсигурността.

Тейлър Фравел, директор на програмата за изследвания на сигурността в Масачузетския технологичен институт, каза, че инициативата е част от опитите на Китай да делегитимира глобалната роля на САЩ.

„Мисля, че фокусът им ще бъде основно върху държави от развиващия се свят“, каза той. „Това очевидно е огромен приоритет за Китай, особено в контекста на неговото отчуждение от по-голямата част от Европа“.

Китайските дипломати популяризират GSI в развиващите се страни, включително Индия, Филипините, Уганда, Сомалия и Кения чрез статии в местни медии и на уебсайтовете на посолствата.

Експерти по сигурността заявиха, че планирането на GSI е предшествало войната в Украйна. „Това е следващата стъпка в усилията на Си да насочи глобалния ред за сигурност далеч от мисленето от Студената война, което той прави от 2014 г.“, каза китайски учен, който съветва правителството.

Но инвазията на Русия направи това начинание едновременно по-спешно и по-трудно. „Откакто започна войната в Украйна, Китай прави опити да защити „легитимните интереси за сигурността“ на Русия“, каза Пол Хенле, директор на Центъра Карнеги-Цингхуа в Пекин. „Инициативата за глобална сигурност по подобен начин заимства от руските концепции за „неделима сигурност““.

Инициативата също така се стреми да противодейства на последиците от подкрепата на Китай за Русия. „GSI също така е коректив за отговора на Китай в Украйна, което накара държавите да поставят под съмнение подкрепяния от Китай ангажимент към многостранността и международния ред“, каза Кортни Фунг, доцент в университета Macquarie.

Анализаторите смятат, че Пекин в крайна сметка може да институционализира програмата, както направи с инициативата си "Един пояс, един път". Но това може да отнеме години. BRI беше обявен през 2013 г., но много нации се присъединиха едва през 2016 г.

„Те искат да консолидират голям „трети лагер“ от страни, които не искат да вземат страна в това, което виждат като поляризиран свят“, каза Юн Сун, директор на китайската програма в мозъчния тръст Stimson Center.

"Но ще бъде невъзможно да се приложи такава широка и неясно дефинирана стратегия в глобален мащаб."