Технологичните лидери готвят ново разочарование за инвеститорите

Цените на акциите на гигантите в сектора все още са твърде високи спрямо генерираните печалби

17:25 | 25 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кой можеше да предвиди разпродажбата на акции на големите технологични компании? Всеки, направил няколко изчисления, пише Нир Кайсар за Bloomberg.

Технологичните акции понасят исторически удар. Средно технологичните книжа в индекса Russell 3000 поевтиняват с 44% спрямо 52-седмичният връх на цените, а много от тях регистрират дори по-резки понижения. От около 400 акции на сектора близо една четвърт поевтиняват с над 60% - повечето от тях са на по-малки компании. Книжата на големите имена в сектора също не се представят по-силно. Цените на акциите на Amazon се понижават с 43% спрямо 52-седмичния си връх. Тези на Netflix – със 73%.

Колапсът при твърде високо оценените технологични стартъпи може и да не е изненадващ, но инвеститорите сякаш не очакваха технологичните гиганти да получат същото отношение.

Или очакваха? Когато акциите на Amazon започнаха да поевтиняват миналия юли, те се търгуваха на над 40 пъти спрямо очакваната печалба за настоящата фискална година. Това е високо ниво дори за акциите на растеж.

Или инвеститорите на Amazon са били склонни да плащат над двойно повече за акции на растеж, или – което е по-вероятно, те са смятали, че бъдещият растеж ще оправдае огромната оценка на компанията. Един от начините да се преценят тези очаквания е да се изчислят печалбите, подразбиращи се от цената на акциите, по множител 20 – дългосрочна средна стойност за акциите на растеж. Спрямо този измерител очакванията на инвеститорите изглеждат абсурдни. За да оправдае своя 52-седмичен връх на цените на акциите миналия юли, използвайки по-горното изчисление, Amazon трябва да осигури печалба на акция от 187 долара. Това е далеч над 17-те долара на акция, които инвеститорите очакваха Amazon да генерира през тази година.

Колко дълго? Анализаторите също очакват приходите на Amazon да нараснат с 12% през тази година, което е над два пъти повече от историческия среден ръст на приходите на компаниите от индекса Russell 3000 Growth. Дори при този по-висок темп и на базата на историческите средни маржове на печалба на Amazon от около 3%, на компанията ще са необходими над две десетилетия, за да генерира печалба на акция от 187 долара. Това е оптимистично изчисление, имайки се предвид, че няма да е лесно за голяма компания като Amazon да поддържа такова ниво на растеж на приходите.

След като инвеститорите осъзнаха, че очакванията им за растежа са непостижими, те се насочиха към разпродажба. Индексът Russell 3000 Growth се понижава с над 60% спрямо пиковото си ниво през последните две години, заедно с очакванията за оценките и печалбите. Инвеститорите, които купиха акции на компании от индекса след разпродажбите през 2002 г., чакаха само две години печалбите да догонят очакванията, докато тези, които купиха през 1999 г., трябваше да чакат 16 години.

Инвеститорите в Amazon бяха по-търпеливи, чакайки средно по седем години, за да се достигнат очакванията за печалба, но дори те имат своите граници. Платилите цяло състояние за акции на Amazon през 1998 г., трябваше да чакат 20 години, докато печалбата достигне очакваните нива, но те вероятно не бяха много, защото цените на акциите се понижиха с 98% от 1999 г. до 2001 г. Както и при по-широкия индекс на растеж, инвеститорите, които купиха акции през 2002 г. на по-разумна цена, изчакаха само две години, за да се реализират очакванията им за печалба.

Може да

Може да отнеме време, докато Amazon генерира печалбата, заложена в цената на акциите ѝ. Графика: Bloomberg 

Инвеститорите на Amazon все още имат твърде високи очаквания въпреки рязкото понижение на цените на акциите. Книжата на Amazon сега се търгуват на ниво от 54 пъти спрямо печалбите за тази година. Дори ако печалбите се оттласнат през следващата година, както прогнозират анализатори, акциите може да се търгуват на ниво от близо 30 пъти, което не е изгодно.

Същото важи и за Netflix, с изключение на това, че акциите на компанията сега се търгуват на ниво от 17 пъти печалбата, а показателят беше на ниво от 50 пъти няколко месеца по-рано. Netflix вероятно ще има проблеми с осигуряването на растеж, което инвеститорите включват в настоящата оценки. Ситуацията е валидна и за Alphabet, компанията майка на Google, както и за Meta, компанията майка на Facebook, чиито акции се търгуват на ниво от съответно 18 и 14 пъти печалбата. Apple не е далеч с ниво на показателя от 22 пъти.

Amazon не е единствена по отношение на високите цени. Сред гигантите акциите на Tesla се търгуват на ниво от над 55 пъти печалбата, а на Salesforce – 34 пъти. Няма да е никак учудващо, когато инвеститорите решат, че и останалите гиганти няма да се справят с високите очаквания.