Технологичните гиганти са гладни за ръст

Алекс Уеб, Bloomberg

16:00 | 26 април 2022
Преводач: Мария Попова

Метавселената предлага изкушаващи перспективи за технологичните гиганти, доминиращи пазара. Една от причините за огромния им успех през последните 15 години е, че те не се съревновават за една и съща територия – нищо като играта „Гладните хипопотами“. В онлайн рекламата са основно Google и Facebook, а отскоро и Amazon. Това е пазар за 400 милиарда долара - достатъчно голям за всички тях.

Google и Apple се надпреварват на мобилния пазар със своите операционни системи Android и iOS. В компютърния софтуер се състезават Apple и Microsoft. Това е пазар за 450 милиарда долара, така че има достатъчно печалби за Apple и Microsoft, макар че и Google се опитва да завоюва дял. Но ако те  се състезават за парите на една и съща група клиенти, то историята става доста различна. До момента, големите технологични компании успяват да избегнат унищожителната конкуренция. Всеки път, когато изглежда, че ще започнат да късат парчета един от друг, някои минава в отстъпление. На някакъв етап Facebook, Amazon и Microsoft имаха своите амбиции при смартфоните. Сега останаха само Google и Apple.

Microsoft дори похарчи 9,5 милиарда долара за покупката на Nokia през 2013. В крайна сметка, две години по-късно, те трябваше да отпишат почти цялата сума и казаха, че бизнесът не си струва заради трудностите в конкуренцията  с Apple и останалите.

Изглежда всичко това ще се промени с Метавселената. Явно всички технологични гиганти искат място във вселената. Но не всички могат да спечелят. Дали всеки гладен хипопотам ще си намери място на масата? Това е важно, защото Apple, Google, Microsoft и Amazon поддържат огромните си оценки за трилиони долари благодарение на  перспективите си за растеж. Това една от причините оценката на Facebook от „едва“ 650 милиарда да изостава. Марк Зукърбърг залага всичко на Метавселената, но за разлика от доминацията на Facebook сред социалните медии и мобилната реклама, тук той ще срещне някои съперници с дълбоки джобове. Не става дума само за класическата петорка – има и конкуренти от Азия като Sony, Tencent и Samsung. Ако всички тези компании се опитат да са доминиращия играч в хардуера и софтуера на Метавселената, някои ще отпаднат. Надпреварата ще е напрегната. Apple вече набляга на запазването на личното пространство в мобилните реклами, което струва на Facebook около 10 милиарда долара. Това е само  частица от предстоящата надпревара.

Но те трябва да  помислят как да се справят с това така, както се справиха с мобилния интернет. Трябва да успеят да намерят една част от пазара, на която до могат да изкарват добри пари. Apple и Samsung си остават при хардуера, Google и Facebook – при мобилните реклами, Amazon -  при електронната търговия и облака, където и Microsoft си изкарва печалбите. Докато това не стане,  нещата ще са малко груби.