Sanofi и Glaxo обединяват сили за създаване на ваксина срещу коронавируса

Целта е да има налична одобрена ваксина до втората половина на 2021 г.

20:21 | 14 април 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Два от най-големите производители на ваксини обединяват сили за справяне с коронавируса, докато броят на потвърдените случаи на заразата приближава 2 млн. в световен мащаб, предава Bloomberg.  

Sanofi ще комбинира експерименталната си ваксина за Covid-19 с адювантната технология на GlaxoSmithKline, като това ще позволи да бъдат произведени повече дози от лекарството, съобщиха компаниите във вторник. 

Производителите заявиха, че планират да започнат тестване на ваксината върху хора през втората половина на тази година, като целта е да има налична одобрена ваксина до втората половина на 2021 г., стига проучванията да бъдат успешни. 

Сътрудничеството обединява два фармацевтични гиганта, които се опитват да намерят лечение на заразата. Освен тях десетки компании от Moderna до Johnson & Johnson, университети и институти преследват същата цел, за да спрат бързоразпространяващия се вирус. 

Дори ако постигнат целта си да създадат ваксина до 12-18 месеца, съществуват опасения дали ще успеят да направят достатъчно дози. Миналия месец J&J заяви, че ще обедини усилия с правителството на САЩ за разработване и производство на ваксина на стойност 1 млрд. долара. Компанията заяви, че планира изграждане на производствен капацитет за милиард дози и може да има готови за спешна употреба още през януари. 

Sanofi скочи в надпреварата за създаване на ваксина през февруари с нагласата, че работата ѝ ще бъде скоростна благодарение на по-ранните усилия в разработването на лечение за вируса SARS. Базираната в Париж компания се присъедини към Американския орган за развитие на научни изследвания – правителствена агенция, която финансира усилията за научноизследователска и развойна дейност при заплахи за здравето. 

В сътрудничество с Коалицията за иновации и подготвеност при епидемии базираната в Лондон Glaxo пък се съгласи да сподели своето ноу-хау с други разработчици на ваксини, започвайки от университета Queensland в Австралия. 

Технологията на GlaxoSmithKline има за цел да повиши имунитета и да създаде по-силна защита на организмите, като същевременно използва по-малко количество от самата ваксина в една доза, което позволява производство в по-големи количества, обясняват още компаниите. Те също така обещават да направят всяка разработена ваксина достъпна по целия свят.